de Ana Trifan
- Greşelile pe care le facem când apelăm la tratamentele cu plante
Plantele, tincturile, ceaiurile pe care le consumăm nu par să fie periculoase, la prima vedere, pentru sănătatea noastră. Iată însă câteva greşeli ce ar putea să transforme remediile naturiste în… duşmani ai organismului. 1. Beţi ceai de muşeţel, dar nu ţineţi cont de medicamentele pe care le luaţi!
Deşi ceaiul de muşeţel pare inofensiv, acesta poate fi periculos atunci când este combinat cu anumite medicamente pe care le luaţi şi există riscul de apariţie a unor hemoragii sau de a creşte riscul de intoxicare!
Medicamente ce pot interacţiona cu ceaiul de muşeţel:
- inhibitorii de trombocite (medicamente ce se dau pacienţilor cu stent cardiac, pentru a reduce riscul de infarct);
- anticoagulantele;
- antidepresivele triciclice;
- propranololul;
- teofilinul (luat de astmatici sau de cei cu probleme la plămâni).
2. Simţiţi o oboseală permanentă, în ciuda faptului că apelaţi la plante tonice, dar nu mergeţi la doctor!
Oboseala, stresul, lipsa de energie constantă pot fi semne ale unor boli serioase, cum ar fi anemia, hipotiroidismul, oboseala cronică, depresia, diabetul.
3. Combinaţi plante şi/sau pastile ce împreună pot provoca hemoragii interne
Anticoagulantele cum ar fi Aspirina şi Warfarina (în general, medicamente pentru „subţierea sângelui”) pot creşte riscul de hemoragie dacă sunt luate împreună cu plante care au şi ele efect anticoagulant. În categoria acestor se înscriu: muşeţelul, salcia, ginsengul.
4. Renunţaţi la cafea şi beţi ceaiuri tari, pe care le consideraţi mai sănătoase
Atenţie, o cană cu ceai negru concentrat poate să conţină mai multă cofeină decât o ceaşcă de cafea sau un pahar cu coca-cola şi să vă provoace aceleaşi neplăceri.
5. Luaţi ierburi ce stimulează activitatea sistemului imunitar în acelaşi timp cu pilule imunosupresoare
Medicamentele imunosupresoare (Ciclosporina, corticosteroizi precum Prednison, Methotrexate) sunt luate de cei care au artrită reumatoidă, lupus, diabet de tip 1, de pacienţii care au suferit un transplant sau au boli autoimune. Feriţi-vă să luaţi şi tratamente cu echinacea, rădăcină de lemn-dulce, ginseng în acelaşi timp cu medicaţia recomandată de doctor pentru aceste boli.
6. Beţi ceaiuri sau luaţi medicamente din plante înainte de o intervenţie chirurgicală
Trebuie să vă anunţaţi chirurgul de tratamentele naturiste pe care le urmaţi, ca să preveniţi eventualele complicaţii din timpul şi după o operaţie. Anumite plante pot interacţiona cu anestezicele sau pot provoca hemoragii. Departamentul de chirurgie al Universităţii americane Columbia indică să opriţi tratamentele naturiste cu cel puţin două săptămâni înainte de o operaţie. Ce trebuie să evitaţi: ghimbirul, lemnul-dulce, valeriana, ginsengul.
7. Nu-i spuneţi medicului ce tratamente naturiste urmaţi
Un studiu realizat de specialiştii americani în medicină arată că doar o treime dintre pacienţi spun doctorilor ce tratamente naturiste urmează. Mulţi dintre cei care nu spun se tem că doctorii i-ar putea lua în râs sau că nu se pricep la medicină naturistă. Este important însă ca medicul să cunoască aceste informaţii, pentru că pilulele pe care vi le prescrie pot interacţiona neplăcut cu plantele. De asemenea, unele ierburi medicinale pot accentua efectele adverse ale unor medicamente sau le pot slăbi efectul.
8. Obişnuiţi să luaţi ceaiuri sau pastile laxative pe bază de plante, pentru a slăbi
Folosirea timp de mai mult de o săptămână a laxativelor dă dependenţă. Intestinul se va lenevi şi nu va mai fi capabil să funcţioneze singur fără ajutorul laxativelor. Acest lucru poate duce la diaree cronică, slăbiciune musculară, probleme serioase cu rinichii şi cu ficatul.
9. Apelaţi la remedii naturiste „din auzite”
De multe ori apelăm la tratamente naturiste „din auzite” sau nu citim bine prospectele anumitor ceaiuri sau pastile din plante. De asemenea, deşi unii producători de medicamente sau de cosmetice din plante îşi pot lăuda produsele ca fiind în totalitate naturale, puteţi avea surpriza, informându-vă mai bine, ca ele să conţină şi produşi artificiali. De asemenea, puţini ştiu că folosirea în exces a plantelor ce conţin estrogeni - hameiul, de exemplu - poate duce la serioase tulburări hormonale.
10. Nu respectaţi indicaţiile terapeutice
Este foarte important să luaţi tratamentul naturist (ceaiuri, pastile, tincturi) aşa cum este recomandat, pentru a vedea dacă are efect asupra dumneavoastră. Una dintre cel mai întâlnite greşeli este aceea de a începe un tratament naturist, după care să-l lăsaţi o zi-două, apoi să reveniţi la el, ca după aceea iar să uitaţi să-l mai luaţi. În acest fel nu veţi obţine niciodată efectele dorite!