Main menu

header

de Elena Şerban

Înţepăturile de ţânţari sau de alte insecte, bătăturile, arsurile sau eczemele se vindecă rapid dacă veţi folosi o plantă numită hamamelis, care are şi două porecle ciudate şi relativ înfricoşătoare: cafeaua diavolului sau alunul vrăjitoarelor. De asemenea, ceaiul obţinut din ea curăţă pielea în profunzime, eliminând celulele moarte şi reziduurile. De aceea, este unul dintre cele mai importante ingrediente în cremele cu efect antiîmbătrânire.

Coagulează mai repede sângele
Hamamelisul este un arbore originar din America de Nord, care creşte până la o înălţime de 3-5 m. Copacul seamănă cu un alun atât la formă, cât şi la frunze sau fructe. În fitoterapie se folosesc frunzele, ramurile, dar şi scoarţa.
Hamamelisul are următoarele proprietăţi: diminuează mărimea venelor, reglează circulaţia sangvină, este un analgezic uşor, ajută la coagularea sângelui şi are efect antiinfecţios. Specialiştii în fitoterapie recomandă această plantă în caz de flebite, ulcere ale gambelor, hemoroizi, varice, hemoragii, eczeme, inflamaţii cutanate şi răni de insecte.

Se poate utiliza şi extern
Planta se consumă sub formă de infuzie şi de decoct. Prima se prepară opărind 3 g de plantă cu o cană cu apă şi se lasă la infuzat un sfert de oră. Se beau trei-patru căni pe zi, în cure de maximum două săptămâni. Decoctul este bun pentru afecţiuni externe. Fierbeţi 10 g de hamamelis în 500 l apă timp de cinci minute. După ce lichidul s-a răcit, îmbibaţi o pânză curată în acesta şi aplicaţi pe zonele afectate. Procedura se repetă de patru ori pe zi.

- Copacul a fost numit alunul vrăjitoarelor de vracii amerindieni, primii care şi-au dat seama de calităţile lui deosebite.
- Frunzele sunt recoltate în iulie, august şi septembrie, însă trebuie uscate înainte de a fi preparate.

Pont! Dacă observaţi transpiraţie şi salivare abundente întrerupeţi tratamentul!