Main menu

header

de Elena Şerban

Originar din Tibet, dar cultivat şi în Europa datorită proprietăţilor sale, reventul - sau rubarba, cum este cunoscută la noi - este perfect în cazul lipsei poftei de mâncare, a inflamaţiilor mucoasei bucale, a unei stări generale de slăbiciune, dar şi dacă suferiţi de constipaţii ocazionale. Este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m, care are în pământ un rizom dezvoltat şi numeroase rădăcini cărnoase, lungi, galben-portocalii la interior. Frunzele sunt mari şi au un peţiol lung şi cărnos, iar florile sunt mici şi roşii.

Bună în caz de constipaţie
Terapeutic, de la rubarbă se foloseşte rizomul, care se recoltează toamna, în lunile septembrie-octombrie. Acesta conţine antracenozide (reină, reum-emodină), dar şi tanin. Datorită acestuia din urmă, reventul are acţiune laxativă dacă este folosit în cantităţi mari.
Este important să se ştie că, în funcţie de cantitatea administrată, planta are acţiuni diverse. Ea poate avea astfel efect laxativ, tonic, aperitiv (creează poftă de mâncare) dacă e administrată în doză mare. În caz contrar, adică în cantităţi mici, are efect laxativ. Astfel, preparatele de revent se administrează într-o cantitate de 0,25-0,5 g.

„Seva” proaspătă face poftă de mâncare
Pentru copiii, dar şi adulţii care se confruntă cu o acută poftă de mâncare, preparaţi un suc de codiţe de rubarbă. Adunaţi-le dimineaţa devreme, spălaţi-le foarte bine şi puneţi-le în storcător. Zeama obţinută se bea într-o cantitate de 40 g, cu aproximativ 30 de minute înainte de mesele principale. Are rol bun şi în accelerarea tranzitului intestinal.

Pulberea este amară, dar eficientă
Rizomul uscat bine (în spaţii aerisite natural) se macină şi, astfel, veţi obţine o pudră galben-portocalie, cu gust amar şi miros deosebit. Poate fi consumată simplă sau amestecată cu o linguriţă cu miere, în caz de constipaţie ocazională şi pentru detoxificare.

Ştiaţi că... Prinţul Charles al Marii Britanii este pasionat de dulceaţa de rubarbă? În România, această plantă se cultivă mai ales în zona Transilvaniei, unde moştenitorul coroanei britanice are o casă. Consătenii săi i-au făcut cadou, cu ocazia unei vizite în România, un borcan cu dulceaţa obţinută din tijele acestei plante.

Important! Nu prelungiţi niciodată curele cu revent mai mult de şapte zile! În caz contrar puteţi avea cefalee, deshidratare, demineralizare sau vărsături. De asemenea, planta nu se administrează niciodată persoanelor cu constipaţie cronică, femeilor gravide, celor cu afecţiuni în sfera genitală şi mamelor care alăptează.

Atenţie! Frunzele de rubarbă sunt toxice - ele conţin acid oxalic într-o concentraţie dăunătoare corpului uman. Aşadar se consumă numai tulpinile perfect sănătoase