Main menu

header

de Elena Şerban

Persoanele care îşi doresc să se însănătoşească sau să îşi păstreze sănătatea, să devină mai viguroase şi să fie protejate de boli, fără a face eforturi deosebite şi fără să urmeze diverse tratamente, au de acum o soluţie-minune: ceaiul kombucha. Acesta este special, deoarece conţine, în afară de ceaiul negru, şi o ciupercă - mai precis o colonie de ciuperci şi bacterii - care se hrăneşte cu zahăr şi ceai negru. Băutura obţinută din acest ceai conţine vitamine din complexul B, vitamina C, dar şi substanţe antibiotice şi antivirale.

Se macerează timp de zece zile
Persoanele care doresc să îşi prepare acasă acest remediu cu efecte uluitoare pentru sănătate trebuie să îşi achiziţioneze din comerţ o ciupercă de kombucha şi 100 ml de ceai fermentat kombucha. În rest, mai e nevoie de: un vas din sticlă ori porţelan, doi litri de apă fiartă, 160 g zahăr şi două pliculeţe cu ceai negru (acesta poate fi înlocuit cu o infuzie de plante, dar care să conţină o pătrime de ceai negru). Puneţi zahărul şi apa fiartă în vas şi amestecaţi până la dizolvarea totală. Adăugaţi ceaiul negru şi lăsaţi la infuzat cinci minute. Scoateţi pliculeţele şi apoi lăsaţi să se răcească. Puneţi ceaiul de kombucha, apoi ciuperca. Acoperiţi vasul cu o pânză curată şi lăsaţi la macerat zece zile. După acest interval strecuraţi şi păstraţi în frigider. Este obligatoriu ca în timpul fermentării să nu pătrundă niciun fir de praf în vasul cu ceai. În caz contrar, prepararea sa va fi compromisă. Deşi ciuperca are consistenţă gelatinoasă, neplăcută la vedere, lichidul gălbui obţinut prin filtrarea ceaiului are un gust foarte plăcut.

Îmbunătăţeşte traiul reumaticilor
Suferinzii de constipaţie sau de colită de putrefacţie au un important aliat în acest preparat, deoarece reechilibrează flora intestinală şi elimină microbii. În acest sens, trebuie să se bea două pahare din acest ceai în fiecare zi. Preparatul este recomandat şi persoanelor care au urmat tratamente cu antibiotice, deoarece anulează efectele nocive ale acestor medicamente.
Ceaiul de kombucha trebuie băut zilnic, într-o cantitate de două căni pe zi, şi de persoanele care suferă de hemoroizi.
Reumatismul e o boală care afectează zeci de milioane de persoane din întreaga lume. Tratamentele îndelungate, uneori costisitoare, nu fac altceva decât să amelioreze simptomele. Se pare însă că şi în acest caz are rezultate bune cura cu ceai de kombucha, care trebuie urmată o perioadă de două luni. Este recomandat ca în fiecare zi să se bea două-patru căni cu astfel de ceai.
Ateroscleroza şi hipertensiunea arterială sunt alte două afecţiuni ce se tratează eficient cu acest preparat. Cantitatea recomandată este de trei pahare pe zi, în cure de minimum trei luni.

Stimulează sistemul imunitar
Durerile de cap, ce se instalează mai ales în cazul unor situaţii stresante sau conflictuale, şi-au găsit leacul tot în ceaiul kombucha. De asemenea, o serie de substanţe din acest ceai reuşesc să neutralizeze virusurile, dar şi bacteriile. De aceea, mai ales iarna, este recomandat să se bea în fiecare dimineaţă o cană cu ceaiul-minune, pentru a stimula sistemul imunitar. Curele nu trebuie să fie mai lungi de două săptămâni, cu pauză de o săptămână între ele.
Calculoza renală sau biliară poate cauza dureri de nesuportat. De aceea, înainte de a se ajunge la astfel de situaţii este indicat să luaţi măsuri din vreme. Una dintre ele este consumul de ceai de kombucha - beţi în fiecare dimineaţă câte un litru. O cură trebuie să dureze şapte zile şi, la nevoie, se poate repeta lunar.

Util pentru demachiere
Tenul cu aspect încărcat urâţeşte trăsăturile unei femei, indiferent cât de frumoasă ar fi aceasta. Prin urmare, este necesară curăţirea feţei în fiecare seară cu o dischetă demachiantă înmuiată în ceai de kombucha. Pentru un efect complet şi de durată, nu ezitaţi să beţi dimineaţa, pe stomacul gol, două căni cu kombucha.
De asemenea, puteţi întinde pe faţă o mască obţinută prin zdrobirea ciupercii. Masca trebuie păstrată pe faţă timp de 20 de minute şi apoi îndepărtată cu apă călduţă din belşug.

Oţetul reduce apetitul
Oţetul de kombucha este recunoscut în special pentru efectele sale benefice asupra controlului greutăţii corporale. Mai mult, acest preparat detoxifică organismul şi îi creşte energia. Oţetul poate fi folosit ca orice alt preparat similar, în salatele de legume. De asemenea, dacă e administrat în cantităţi mici, cu 15-20 de minute înainte de mesele principale, reduce apetitul alimentar şi accelerează arderea grăsimilor din organism.

„S-a născut din viaţa oceanului“

Există mai multe explicaţii pentru numele acestei ciuperci. Una are la bază o legendă conform căreia a fost dusă în Japonia de medicul chinez Kombu. În China, ciuperca e cunoscută din timpul dinastiei Tsin, anul 221 înainte de Hristos, şi purta numele de „Un ceai care s-a născut din viaţa oceanului” - K’unPuch’a. Alte surse atribuie numele tot japonezilor dacă se ţine cont şi de faptul că termenul Kombu înseamnă alge maronii şi cha înseamnă ceai.

Sfat! La începutul curelor, kombucha va fi administrată în doze mici persoanelor care suferă de colită de fermentaţie, deoarece irită mucoasa. În cazul oricăror simptome neplăcute se opreşte administrarea ceaiului.

Pont! Ciuperca kombucha poate fi achiziţionată la preţuri începând cu 30 de lei/bucată şi se vinde, în general, împreună cu 500 ml lichid de start, precum şi cu instrucţiuni complete de utilizare sau de preparare.

Atenţie! Nu consumaţi cantităţi mari din acest preparat dacă trebuie să şofaţi sau să efectuaţi activităţi cu grad înalt de precizie şi control, pentru că are o cantitate mică de alcool, ce se obţine prin fermentarea ciupercii în ceaiul îndulcit.