Main menu

header

de Liliana Simidon

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă, fiind o afecţiune ce se instalează gradat, prin distrugerea celulelor nervoase şi afectarea funcţiilor mentale. Astfel, sunt influenţate negativ procesele de învăţare, de raţionament, de comunicare şi, prin urmare, desfăşurarea activităţilor de zi cu zi are de suferit.

Boala poate fi moştenită de la membrii familiei
Alzheimer apare, de obicei, la vârste foarte înaintate, după 65 de ani. Pe măsură ce boala progresează se observă modificări de personalitate şi de comportament, în stadiile avansate putând apărea chiar şi halucinaţii. Mai întâi sunt afectate regiunile creierului care controlează memoria şi gândirea. De aceea, pierderile de memorie sunt printre primele simptome constatate la pacienţi.
Oamenii de ştiinţă nu pot spune cu exactitate care este cauza principală a declanşării bolii Alzheimer. S-a constatat însă că istoricul familial joacă un rol important, aşadar poate fi catalogată drept o boală ereditară.

Introduceţi în hrana zilnică pătrunjel, turmeric şi orez brun
Dacă aveţi cazuri printre ascendenţii direcţi, este indicat să încercaţi să vă protejaţi din timp. Consumaţi multă vitamina E, care îmbunătăţeşte funcţionarea creierului, preferabil cea din surse naturale, cum ar fi migdalele. Astfel, puneţi şase-opt sâmburi la înmuiat într-un castron cu apă şi lăsaţi-i peste noapte. Dimineaţa, înainte de micul dejun, consumaţi-i, după ce i-aţi descojit în prealabil.
Şi vitamina C este, de asemenea, foarte eficientă pentru îmbunătăţirea memoriei, deoarece ea protejează sistemul nervos. Surse bogate sunt: portocalele, lămâile, ananasul, zmeura, roşiile şi pătrunjelul.
Întregul complex B are şi el un rol foarte important în prevenirea Alzheimer. Acesta se găseşte în pâinea integrală, orezul brun, drojdia de bere şi în gălbenuş.
Dintre plantele aromatice, turmericul este un bun antioxidant şi antiinflamator. În India e folosit drept condiment pentru aproape toate mâncărurile, iar printre indieni, incidenţa acestei boli este foarte scăzută.
Morcovii sunt o sursă naturală de vitamina A, considerată a fi direct răspunzătoare de sănătatea sistemului nervos şi a memoriei. O mai puteţi găsi în spanac, lapte integral (nedegresat şi nepasteurizat) şi ouă.

Beţi ceai de Ginkgo Biloba
Pentru a elimina depresiile ce survin ca o complicaţie a Alzheimer, folosiţi ceai de busuioc şi salvie, în părţi egale, băut dimineaţa devreme şi după-amiaza.
Persoanele care suferă de această afecţiune se plâng de diminuarea senzaţiei gustative. De aceea, e necesar să le fie stimulat apetitul. Ghimbirul ajută în acest sens la recăpătarea gustului şi este un bun digestiv. Îl puteţi consuma fie sub formă de pulbere, adăugată în mâncăruri, sau feliuţe crude, amestecate cu miere şi lămâie şi consumate ca atare înainte de masă.
Alte plante eficiente sunt: Ginkgo Biloba (adevărata hrană a minţii), ginseng (un adaptogen de excepţie), busuioc, gotu kola şi lemn-dulce (atenţie, acesta din urmă poate creşte tensiunea!).
Este foarte important ca persoana afectată de Alzheimer să nu fie izolată, să fie înconjurată de căldură şi iubire, să i se acorde o atenţie specială, pentru a nu se considera o povară pentru familie.

Recomandări

MENTAL HERBAL: ajută la creşterea performanţelor mentale, îmbunătăţeşte memoria şi facilitează procesul de învăţare. Optimizează capacitatea de atenţie şi de concentrare şi măreşte rezistenţa în situaţii de efort intelectual. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
MEMORIE - LINIA VERDE: stimulează circulaţia cerebrală, are acţiune calmantă, anxiolitică, antidepresivă, fiind util în tulburări de memorie şi de concentrare, depresie, anxietate sau ameţeli. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Pont! Foarte importantă este folosirea continuă a funcţiei cognitive: dezlegaţi cuvinte încrucişate, jucaţi sudoku, scrabble, rezolvaţi puzzle-uri şi angrenaţi-vă în orice activităţi creative!