Main menu

header

de Ana Trifan

Arsurile la stomac sunt determinate de o tulburare stomacală numită reflux gastro-esofagian. Cantitatea de acid din stomac creşte atât de mult, încât ajunge să urce spre esofag, iar persoana afectată simte dureri în capul pieptului. Respectând câteva reguli simple şi consumând anumite alimente veţi putea scăpa de aciditate şi de arsurile de stomac.

Luaţi oţet de mere cu miere înainte de masă
Multe persoane sunt predispuse acestor afecţiuni ale stomacului şi au dificultăţi la digestia anumitor alimente. Bananele sunt fructele care acţionează împotriva acidităţii şi arsurilor. Mâncând zilnic, dimineaţa, o banană puteţi evita neplăcerile create de acid peste zi. Totodată, vă puteţi prepara un remediu din două linguriţe cu oţet de mere şi două linguri cu miere, amestecate într-un pahar cu apă. Beţi înainte de a mânca.
Nu mâncaţi fructe cu un conţinut ridicat de pectine, cum ar fi merele. Dacă totuşi poftiţi la un măr, aveţi grijă să-l curăţaţi de coajă înainte de a-l consuma. Mestecaţi bine alimentele şi nu mâncaţi în grabă. De asemenea, nu lăsaţi pauze mari între mese. E de preferat ca într-o zi să aveţi trei mese principale şi două gustări, pentru ca stomacul să nu lucreze „în gol”. Beţi cel puţin opt pahare cu apă zilnic şi evitaţi cinele la ore târzii. Foarte important este să renunţaţi la fumat şi la alcool.

Migdalele, „medicament” de prim ajutor
Una dintre cele mai bune soluţii împotriva acidităţii şi arsurilor de stomac este să mestecaţi tulsi (busuioc sfânt) după mese. Vă va ajuta să scăpaţi de dureri, de greaţă şi de gaze.
De asemenea, consumaţi pepene, banane sau castraveţi la fiecare două ore şi mâncaţi câteva migdale atunci când simţiţi arsuri. Beţi un pahar cu lapte rece pentru a calma simptomele provocate de aciditate, iar după fiecare masă beţi suc proaspăt de mentă.

Sfat! Feriţi-vă de prăjeli, mâncăruri picante, ciocolată, ceapă, varză, ridichi sau ardei.

Pont! Nu vă întindeţi la orizontală după ce aţi mâncat, pentru a evita ca acidul să se întoarcă în esofag.