Main menu

header

de Elena Şerban

Arborele de cuişoare este cunoscut sub denumirile ştiinţifice de Eugenia caryophyllus, Caryophyllus aromaticus şi Syzygium aromaticum (din familia Myrtaceae). Pentru a fi folosit în scop terapeutic, de la acest arbore se recoltează bobocii florali. Sunt buni pentru sănătate bobocii arborilor cu vârsta mai mare de şase ani. După uscarea lentă la soare, aceştia capătă un aspect cuneiform (de aici şi numele lor) şi au miros deosebit: picant, puternic aromat şi cu gust înţepător, arzător.

Distruge paraziţii intestinali
Cuişoarele conţin 15%-20% ulei esenţial, dar şi flavonoide, taninuri, steroli şi glicozide sterolice, ulei gras (10%) şi acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid protocatehic).
Destul de dificil de preparat acasă, uleiul eteric se obţine din bobocii florali prin antrenare cu vapori de apă, timp de 14-16 ore, sau din frunze, timp de 48 de ore.
Acest preparat conţine eugenol, în proporţie de 85%-95% din total, la care se adaugă acetatul de eugenol, vanilina, cineolul, cariofilenul, pinenul şi mentolul. Uleiul este un antioxidant puternic, care distruge paraziţii intestinali, microbii şi ciupercile, fortifică sistemul imunitar şi încarcă organismul cu energie.

Acţionează contra virusurilor
Cercetări recente, efectuate de oamenii de ştiinţă, au demonstrat eficienţa uleiului extras din cuişoare împotriva virusurilor şi infecţiilor, dar şi în tratarea artritelor şi herpesului.
Uleiul eteric de cuişoare poate fi utilizat şi de persoanele care suferă de răceală. În acest caz, se fac inhalaţii cu câteva picături de ulei de cuişoare puse în apă clocotită sau se face decoct şi se inhalează aburii.
Uleiul mai este eficient şi în caz de tuse (are efect calmant) sau în astm, ajutând în tuberculoză şi boli de cap. Fiind un antioxidant, ajută şi vederea.

Se masează gingiile copiilor
O compresă cu acest preparat este utilă în cazul unei dureri de dinţi, îndepărtând rapid orice neplăcere. Uleiul se poate aplica direct pe dintele dureros, dar nu de foarte multe ori. În caz contrar, dintele va avea de suferit, de aceea este indicat un consult stomatologic după calmarea durerii. De asemenea, această problemă poate fi rezolvată prin mestecarea unui cuişor de câteva ori pe zi sau prin masarea dinţilor sau a gingiei cu un tampon de vată înmuiat într-un amestec de 15 picături de ulei de cuişoare la o lingură cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Copiii mici, care se chinuiesc cu erupţiile dentare, pot fi trataţi tot cu ulei de cuişoare. În cazul lor se recomandă masarea gingiilor cu un pansament steril înmuiat într-o soluţie preparată din zece picături de ulei de cuişoare la 100 ml apă caldă.

De reţinut! Produsul se foloseşte industrial la fabricarea pastelor de dinţi, a apelor de gură şi a altor preparate medicinale destinate dezinfecţiei.

Atenţie! Uleiul de cuişoare nu trebuie să fie folosit în timpul sarcinii sau imediat după naştere.