Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Pătrunjelul se cultivă pe toată planeta şi este utilizat în bucătăriile din întreaga lume. Rădăcina, tulpinile şi frunzele acestuia au aceeaşi aromă caracteristică, dar cel mai puternic este manifestată în rădăcină. Dincolo de utilizarea lui în alimentaţie, planta are o mulţime de virtuţi şi proprietăţi, care ajută la ameliorarea şi vindecare unui număr impresionant de boli, lucru ce se datorează compoziţiei chimice complexe: apeină, betacaroten, brom, clorofilă, cumarină, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilenă, principiu estrogen, pinenă, potasiu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esenţiale, acid pantotenic, linolinic şi vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E. Pe lângă acestea, vitamina C conţinută depăşeşte portocala sau lămâia.

Vă scapă de astenie, anemie, litiază şi nevralgii
Lista afecţiunilor ce pot fi ameliorate şi tratate cu pătrunjel este foarte lungă, iar virtuţile acestei plante sunt benefice în cele mai variate boli precum: abcese, acnee, afecţiuni oculare, digestive, dermatologice, afecţiunile prostatei, afecţiuni vasculare, anemie, anorexie, ascită, astenie, atonia vezicii biliare şi digestivă, balonări, bolile vezicii urinare (ajută în special contra retenţiei de urină) şi cancer - în special cel intestinal sau digestiv. De asemenea, are beneficii uimitoare şi în cistite, colecistite, colesterol în exces, colici, colite de putrefacţie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de stomac, edeme cardio-renale (înlătură apa în exces), febre intermitente, flatulenţă, gastrită hipoacidă, guşă, hepatism, hipertensiune arterială, incontinenţă urinară (benefic în amestec cu lămâile), infecţii diverse, litiază biliară şi renală, menstruaţie dureroasă, nervozitate, nevralgii, paraziţi intestinali, pete ale pielii, pistrui, psoriazis, reumatism, tulburări de ciclu menstrual, tumori, vicii ale sângelui sau ulcer stomacal.

Cataplasmele grăbesc vindecarea
În ţinutul Sucevei, pătrunjelul se fierbea în lapte dulce, se combina cu camfor pisat şi albuş, apoi se lega la gât în tifon. Se considera că astfel întăreşte imunitatea organismului şi grăbeşte vindecarea diverselor afecţiuni. Pătrunjelul fiert în lapte dulce se folosea şi la alinarea durerilor cauzate de orice rană.
În multe părţi ale ţării, această plantă aromată se folosea ca diuretic sau în tratarea ascitei. Se fierbeau şase-zece rădăcini înăbuşit, până scădea apa la o treime. Pătrunjelul tăiat mărunt se amesteca bine cu făină de in, se întindea pe o bucată de pânză, apoi se punea pe burtă, iar zeama se bea.
Vracii dădeau de băut pătrunjel fiert cu chimen şi boabe de ienupăr. Decoctul se mai bea şi de cei care aveau pietre la rinichi. Se mai lua primăvara, timp mai îndelungat pentru curăţarea sângelui, adică pentru detoxificare. Din rădăcina şi frunzele fierte în lapte dulce amestecate cu făină de mei se făceau cataplasme, care apoi se puneau pe sânii inflamaţi ai femeilor care alăptau.
La hemoroizi şi prolaps rectal pătrunjeii pisaţi (rădăcina), înmuiaţi în oţet şi încălziţi pe foc se foloseau la oblojeli.

Benefic şi în caz de probleme digestive
Pentru gastrite, constipaţii, balonări sau indigestii se pun două linguriţe cu plantă uscată (frunze măcinate) în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute şi se consumă după strecurare. Afecţiunile digestive se mai pot trata şi cu ceaiuri, care se prepară astfel: două linguriţe cu plantă - rădăcină şi frunze - se taie mărunt, se pun în 250 ml de apă, se fierb timp de 15 minute, după care se strecoară. Se consumă zilnic trei astfel de fierturi.
În ameliorarea edemelor se poate folosi 0,5 kg de rădăcină fiartă într-un litru de apă până când lichidul a scăzut la jumătate. Se va strecura, apoi se va consuma zilnic, câte o porţie dimineaţa şi una seara.
Pentru afecţiunile endocrine, în special dacă este vorba despre menstruaţie dureroasă, se macină o linguriţă cu seminţe de pătrunjel şi se ţine în gură, sub limbă, timp de zece minute, după care se înghite.

Pont! Pentru ameliorarea afecţiunilor grave, precum tumorile sau cancerul, este ideal sucul proaspăt de pătrunjel, care se poate consuma în amestec cu suc de morcovi sau de alte plante, la alegere, în cantitate de 20 ml, de trei ori pe zi. De asemenea, se recomandă consumul a două-trei linguriţe cu frunze proaspete, mărunţite, în fiecare dimineaţă.