Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Safou este un fruct din Africa Tropicală şi Ecuatorială, dar care se cultivă şi în Malaiezia. Acesta este cunoscut pentru varietatea culorilor fructelor sale, care variază între 4 cm şi 12 cm, iar coaja lor poate fi de la roz deschis până la bleu, violet şi chiar la bleumarin, în timp ce pulpa este deschisă la culoare, de la alb spre verde deschis. Nu vă gândiţi că dacă îl veţi consuma vă veţi bucura de dulceaţa atribuită majorităţii fructelor. Safou se aseamănă, mai degrabă, cu măslinele sau cu avocado - este gras, hrănitor, dar are puţini carbohidraţi.

Pielea conţine proteine, glucide şi fibre
Pe lângă conţinutul mare de apă, în safou se regăsesc proteine, glucide, fibre, minerale şi acizi graşi dacă se consumă cu tot cu piele. În plus, pulpa proaspătă conţine cantităţi considerabile de acid palmitic şi linoleic.
Coroana arborelui, care este veşnic verde, este densă, bogată, atinge între 18 m şi 40 m înălţime în pădurile umede tropicale, în timp ce, în plantaţii, rar trece de înălţimea de 12 m. Există două specii de safou, una cu fructele mai mari decât cealaltă. Fructul poate fi consumat atât proaspăt, cât şi gătit. Atunci când este prăjit, pulpa are o textură asemănătoare cu cea a untului.

Sunt săţioase
Se spune despre aceste fructe că au abilitatea să oprească foametea din Africa, deoarece 48% din conţinutul lor este compus din acizi graşi, aminoacizi, vitamine şi glucide. Sunt bogate în vitaminele A, C şi E, dar şi în minerale - calciu, potasiu, mangan, fier, cupru şi fosfor. În regiunile din care este originar, Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Camerun, Gabon, Guineea Ecuatorială, fructul se consumă mai degrabă copt, dar şi crud, unele persoane adorând părţile crocante. Safou poate fi găsit în hypermarketurile aprovizionate cu fructe exotice.

Atenţie! Fructul e recunoscut pentru proprietăţile sale sedative, fiind un excelent somnifer.