Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Originară din China şi Japonia, schizandra se întâlneşte în ţara noastră doar ca plantă de cultură. Aceasta preferă zonele umbroase, iar fructele sale îmbină la un loc toate cele cinci gusturi: dulce, sărat, acru, amar şi iute, drept pentru care sunt cunoscute şi sub numele de fructele cu cinci gusturi.

Are proprietăţi astringente şi antiseptice
Iată câteva date despre plantă, pentru a o putea recunoaşte mai uşor: frunzele sunt ovale şi au nervuri bine evidenţiate, fructele sunt de culoare roşu aprins şi cresc în ciorchini, iar seminţele sunt amare şi picante. Boabele colorate ale plantei sunt cunoscute în toată Asia pentru efectele lor benefice, însă au devenit populare şi în afara continentului, datorită valorilor culinare şi nutriţionale. În fitoterapie sunt utilizate fructele cu tot cu seminţe, acestea fiind un excelent antioxidant, dar planta are şi proprietăţi astringente şi antiseptice. În plus, se spune despre ea că e adaptogenă, adică efectele sale se pliază pe necesităţile pacientului.

Susţine corpul în faţa stresului
În China Antică circula o legendă potrivit căreia aceasta este ideală pentru uzul medicinal, fiind extrem de bogată în uleiuri esenţiale şi acizi. În prezent, schizandra acţionează pe o gamă largă de afecţiuni. Conform unor descoperiri recente, lignanii din compoziţia ei ajută la detoxificarea şi protejarea ficatului în peste 76% din cazurile de afecţiuni la acest nivel. În plus, planta susţine organismul să facă faţă stresului fizic, psihic şi imunitar.
Schizandra mai poate da rezultate bune în cazul afecţiunilor renale şi nevrozelor, ajută la refacerea organismului după chimioterapie, stimulează pofta de mâncare şi vă poate scăpa de alergii, insomnii şi lipsă de concentrare. De asemenea, poate fi folosită cu succes pentru a normaliza nivelul glicemiei, al colesterolului, al tensiunii arteriale şi pentru a vindeca afecţiunile gastrointestinale. În plus, poate ameliora simptomele menopauzei, problemele de vedere şi de auz.

Îndepărtează insomnia
Fructele mai pot avea efect calmant şi antidepresiv, întrucât ele stimulează producţia de serotonină în organism, dar îndepărtează totodată şi insomnia. În plus, planta are şi efectul unui tonic general, întărind organismul din interior, dar şi de tonic sexual feminin şi masculin, ea îmbunătăţind secreţia fluidelor sexuale şi crescând performanţele sexuale la bărbaţi.

Fructele pot fi consumate ca atare
Pentru a vă bucura de beneficiile plantei, o puteţi consuma fie în infuzii sau sub formă de pudră, decoct ori tinctură sau mâncaţi fructele ca atare. Atenţie însă! Nu consumaţi mai mult de o cană cu infuzie din plantă pe zi, întrucât abuzul poate duce la hiperactivitate, agitaţie şi dificultăţi de respiraţie. Eventual cereţi sfatul vânzătorului de la plafar în cazul în care o cumpăraţi. Ceaiul de schizandră se prepară din fructele coapte şi uscate ale plantei. Se recomandă două-patru linguriţe cu produs la o cană cu apă clocotită. Infuzia se poate îndulci cu miere, sub nicio formă cu zahăr. Pentru prepararea tincturii, aveţi nevoie de opt linguri cu plantă şi fructe uscate, un pahar şi jumătate cu apă şi jumătate de pahar cu alcool. Puneţi totul într-o sticlă şi lăsaţi cel puţin două săptămâni la loc uscat şi răcoros, după care puteţi folosi 20-30 de picături dimineaţa, pe stomacul gol, sau câte 5-10 picături la patru ore după masă, de două-trei ori pe zi, timp de 20-25 de zile. Dacă nu aveţi foarte mult timp la dispoziţie, puteţi lua produsul, gata preparat, de la plafar. În ceea ce priveşte decoctul, acesta se prepară similar cu infuzia, doar că pentru el se folosesc rădăcini sau seminţe şi preparatul se fierbe la foc mic până ce scade la un sfert din cât era iniţial. Îl puteţi lua de trei ori pe zi, îndulcit cu miere, până la rezolvarea problemei.

Pont! Planta poate avea efecte benefice şi asupra pielii, împiedicând soarele şi vântul să o îmbătrânească prematur.

Atenţie! Schizandra nu este indicată persoanelor care suferă de epilepsie, tensiune intracraniană, dar nici celor diagnosticate cu ulcer peptic, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.