Main menu

header

de Elena Şerban

În tot mai multe restaurante sau terase din România şi din ce în ce în mai multe case se foloseşte un ingredient considerat deosebit în salate: rucola. Puţini ştiu însă că această plantă face parte din flora României şi este cunoscută popular cu numele de voinicică (Eruca sativa). De la aceasta se folosesc frunzele (bogate în vitamina C şi în potasiu), florile şi seminţele (la anumite tipuri de muştar).

Superalimentul care „topeşte” grăsimea
Descoperiri recente au arătat că rucola era folosită încă din Antichitate de romani. Aceştia obişnuiau să amestece frunzele de voinicică cu alte afrodiziace naturale şi plante aromatice precum levănţica, salata verde, mărarul sau cicoarea, iar combinaţiile rezultate erau folosite cu succes pentru prepararea unor sosuri speciale pentru creşterea potenţei.
În afara proprietăţilor sale afrodiziace, voinicica este considerată unul dintre superalimentele naturale. Ea poate fi folosită fără teamă de persoanele care vor să fie slabe, deoarece are foarte puţine calorii (20 g de plantă au doar cinci calorii). De altfel, dacă este consumată crudă, înainte de masă, micşorează considerabil apetitul.

Importantă sursă de energie
Planta este o sursă excelentă de fibre, vitamine (A, C, K şi P), fier şi potasiu, de care corpul are nevoie. Sub formă crudă, rucola conferă putere şi energie organismului şi poate ameliora tusea. În acest sens, în salate, se folosesc frunzele neajunse la maturitate, cu o lungime maximă de 3 cm. Cu un gust puternic amărui, această plantă este consumată şi în mâncăruri gătite.

Recomandată anemicilor
Voinicica poate fi folosită şi pe post de plantă medicinală, deoarece este antioxidantă, antiscorbutică, antibacteriană, diuretică (dacă se foloseşte rădăcina). De asemenea, există o serie de experţi care susţin, în urma studiilor, că îmbunătăţeşte calitatea sângelui. Alte consecinţe ale consumului de rucola sunt: reglează colesterolul rău, menţine supleţea şi tinereţea arterelor, elimină infecţiile din organism şi sporeşte imunitatea. Nutriţioniştii italieni recomandă rucola în special persoanelor anemice.

Bună şi pentru păr
Rucola sau voinicica poate fi folosită şi pentru a obţine un păr frumos, strălucitor şi plin de volum. În acest sens, pregătiţi o infuzie concentrată de rucola (o cană cu apă opărită se toarnă peste o sută de grame de frunze de rucola) şi apoi amestecaţi cu o linguriţă cu bicarbonat. Spălaţi părul cu şamponul obişnuit şi apoi turnaţi acest preparat. Nu vă aşteptaţi să facă spumă. Rezultatul e însă deosebit de mulţumitor.

Ştiaţi că...
... planta este originară din zona mediteraneană, fiind acum cultivată din Liban până în Maroc?
... frunzele pot creşte până la o lungime de 18 cm. Din cele mai mari de 3 cm se poate pregăti un excelent ulei aromat, de culoare verzuie (lăsaţi la macerat patru-cinci frunze într-o sticlă cu ulei de măsline).