Main menu

header

de Liliana Simidon

Perioadele sarcinii şi alăptării sunt extrem de solicitante în viaţa unei femei. Însă, lunile acestea pot trece mai uşor dacă femeile ştiu câteva trucuri naturiste, ce le pot ajuta să depăşească momentele neplăcute.

Înlocuiţi zahărul alb cu cel brun
Nivelul scăzut al glicemiei amplifică senzaţia de greaţă din perioada sarcinii, de aceea trebuie să menţineţi un nivel optim al acesteia pe parcursul întregii zile. Evitaţi însă zahărul alb, deoarece acesta inhibă asimilarea calciului, mai ales că în perioada sarcinii este nevoie de un aport crescut al acestui mineral. Acesta poate fi înlocuit cu miere şi cu zahăr brun.

Administraţi ashwagandha şi shatavari
Consumaţi alimente cu gust dulce natural precum: lapte dulce nepasteurizat, cartofi, morcovi, dovlecei, sparanghel, cereale integrale, pepene galben, struguri, curmale, smochine, stafide sau sucuri de fructe proaspăt stoarse. Dintre plante se recomandă ashwagandha şi shatavari, care sunt în mod special indicate în această perioadă, mai ales dacă sunt luate cu lapte şi miere. Acestea ajută la fixarea şi la buna dezvoltare a fătului, prevenind riscul de avort spontan. De asemenea, sunt binevenite pe perioada sarcinii plantele care vitalizează, care dau un plus de energie, cum ar fi agrişele (amla), nalba, cătina şi măceşele.

Limeul şi ghimbirul vă scapă de greţuri
Pentru eliminarea greţurilor puteţi bea apă călduţă în care puneţi suc de lămâie dulce (lime) şi ghimbir crud (dat pe răzătoare) sau pulbere, împreună cu una-două linguriţe cu miere şi, eventual, puţin cardamom.
Exerciţiul fizic trebuie realizat cu regularitate, însă nu exageraţi. Realizaţi doar exerciţii ce vă stimulează, fără a vă epuiza sau pur şi simplu faceţi plimbări în natură.

Ungeţi-vă cu ghee
În ceea ce priveşte alăptarea, este foarte importantă starea generală de spirit. Stări precum stresul, anxietatea, supărarea, furia sau depresia diminuează cantitatea de lapte sau pot conferi acestuia un gust neplăcut.
Pentru a creşte cantitatea de lapte preparaţi un ceai din chimen, coriandru, anason, fenicul, schinduf, piper lung şi lemn-dulce, în cantităţi egale. Majoritatea plantelor enumerate au, de asemenea, un efect purificator al laptelui, conferindu-i acestuia un gust mai bun. Pentru un efect rapid, adăugaţi în ceai o cantitate egală de lapte.
Chiar înainte de alăptare puteţi aplica pe sâni un prosop cald. Acesta are un efect relaxant şi stimulează curgerea laptelui. De asemenea, este binevenit atunci când vă confruntaţi cu dureri ale sânilor. După alăptare, ungeţi mameloanele cu ulei presat la rece sau ghee (unt clarifiat). Evitaţi folosirea cremelor sau a laptelui de corp pentru acest scop, deoarece este important ca substanţa aplicată să fie una comestibilă.
Alcoolul, cafeaua sunt total contraindicate pe perioada alăptării, deoarece dăunează sănătăţii copilului. De asemenea, în perioada alăptării sunt contraindicate tricourile strâmte şi spălatul cu săpun artificial în zona sânilor.

Recomandări

FEMITONE: este recomandat a se lua imediat după naştere, pentru refacerea echilibrului hormonal şi tonifierea musculaturii uterine. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
SHATAVARI: tonic feminin, indicat în tulburări de lactaţie, infertilitate, libido scăzut şi pierderi de sarcină. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Evitaţi plantele foarte picante, foarte amare sau stimulente - pelin, ghinţură, ardei iute, ienupăr, guarana, piper nergu - deoarece cresc riscul de avort.