Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Steregoaia este o plantă medicinală întâlnită în fâneţe şi păşuni montane, unde creşte în pâlcuri. Poate atinge o înălţime de doi metri, frunzele sale sunt mari, iar florile de culoare alb-gălbui.

În tradiţia populară, steregoaia se folosea atât ca insecticid, dar şi ca tratament pentru scabie (râie) şi diferite eczeme. Se prepară un decoct dintr-o linguriţă cu plantă şi rădăcină la 200 ml apă clocotită. Lichidul se strecoară şi se pune la păstrat două zile, după care se pun comprese pe locurile afectate. Steregoaia stimulează secreţiile gastrice şi biliare, este expectorantă, antiparazitară externă, hipotensivă vasodilatatoare, depresoare cardiacă şi respiratorie. În plus, se poate folosi şi în toxicoza gravidelor.
În fitoterapie este utilizat rizomul cu rădăcini, ce se recoltează primăvara şi toamna. Atenţie însă, deoarece planta este toxică! Aşadar, dacă nu vă pricepeţi la plante e recomandat să cumpăraţi produsul direct de la Plafar şi să-l folosiţi numai sub supraveghere medicală, fără a face excese.