Main menu

header

de Cristina Cristache

Sistemul limfatic este o reţea complexă de ganglioni, glande, vase şi capilare, ce funcţionează ca un filtru şi ca un sistem de eliminare a substanţelor toxice. Când este copleşit de toxine, acesta devine congestionat cu mucus, lucru ce se întâmplă cel mai des în cazul femeilor supraponderale, care au un sistem limfatic leneş şi doar în urma reabilitării acestuia mai poate surveni scăderea în greutate. Unele plante vă pot fi de ajutor în acest caz.

Decoctul de echinacea micşorează ganglionii limfatici
Combinaţia de astragalus cu echinacea ajută în cazul congestiei limfatice şi a ganglionilor limfatici măriţi. Se poate prepara un decoct din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Reţeta se consumă de trei ori pe zi sau se administrează câte o linguriţă cu tinctură tot de trei ori pe zi.
Şi turiţa lipicioasă îmbunătăţeşte circulaţia limfatică şi sangvină. Aceasta este antiinflamatorie, scade tendinţa corpului de a forma tumori, măreşte fluxul urinar, tonifică şi întăreşte întregul organism, dar, mai ales, fortifică sistemul limfatic. Se poate folosi ori ca infuzie - preparată din două-trei linguriţe cu plantă uscată la o cană cu apă -, ori ca tinctură - o linguriţă de trei ori pe zi. Este contraindicată însă diabeticilor!

Genţiana elimină mucusul din plămâni
Adenita, amigdalita, laringita, oreionul, mastita sau chisturile sânilor pot fi remediate cu ajutorul plantei numite cârmâz. Aceasta ajută la eliminarea mucusului din organism, ameliorează durerile reumatice, este laxativ puternic şi stimulent al întregului organism. Se administrează ca decoct preparat dintr-un sfert de linguriţă cu plantă la o cană cu apă fiartă.
Pentru eliminarea mucusului din plămâni este recomandată genţiana atât fumătorilor activi, cât şi celor pasivi. În plus, aceasta omoară paraziţii, ameliorează durerea, stimulează contracţiile musculare şi digestia, tonifică pielea şi membranele mucoase şi încurajează detoxificarea sistemului limfatic. Se foloseşte ca infuzie, obţinută din o jumătate de linguriţă cu plantă la o cană cu apă fiartă. Se beau câte trei căni pe zi.

Masaj pe abdomen

În abdomen există o mare concentrare a ganglionilor limfatici. Orice tip de masaj ajută la detoxificare, însă cel abdominal este de preferat. Mişcările trebuie să fie îndelungi şi netede, vizând în special părţile laterale ale corpului, mâinilor şi picioarelor. De asemenea, un masaj viguros în zona inghinală şi axială poate fi de ajutor.
Pentru ca masajul să fie mai eficient puteţi combina uleiurile aromatice cu cele vegetale. Uleiurile de piper negru, de brad, de ienupăr, de chiparos, de grepfrut, de rozmarin, dar şi tămâia şi mirul stimulează sistemul limfatic şi combat celulita. Cele mai bune combinaţii ale acestora sunt cu uleiurile de migdale sau de seminţe de struguri.

Atenţie! Preparatele pe bază de rozmarin nu sunt recomandate suferinzilor de hipertensiune arterială.