Main menu

header

de Elena Şerban

De-a lungul anilor, oamenii au încercat să conserve capacităţile benefice ale fructelor şi legumelor, astfel încât să se poată bucura de ele şi iarna. Cu timpul, această practică a devenit una foarte des întâlnită. Pot fi conservate citricele, vişinele, cireşele negre, măceşele, gutuile, dar şi florile unor anumite plante, iar în loc de zahăr se poate folosi miere.

Preparatul din vişine sau cireşe amare creşte pofta de mâncare
Curăţaţi de codiţe şi de sâmburi 1 kg de vişine sau de cireşe amare bine coapte. Puneţi fructele într-un borcan de 5 kg, peste care adăugaţi miere până se umple vasul. Introduceţi recipientul într-un sac închis la culoare şi plasaţi-l într-o debara sau într-un alt spaţiu întunecos, dar uscat. Timp de o lună şi jumătate, borcanul nu trebuie mişcat din loc. După acest interval, scoateţi fructele cu o paletă şi puneţi-le într-un alt vas curat şi uscat. Acestea pot fi folosite la prăjituri sau se consumă ca atare în loc de dulceaţă. Turnaţi apoi mierea rămasă într-un alt borcan şi mai lăsaţi încă două săptămâni. Acoperiţi cu o folie de celofan, etanşă. Această miere este perfectă pentru copiii care nu au poftă de mâncare, deoarece preparatul îmbină perfect calităţile vişinelor cu cele ale mierii.

Măceşele, bogate în nutrienţi
Pentru că sunt bogate în vitamina C, provitamina A, complexul de vitamine B, dar şi în celuloză, măceşele se conservă de foarte multă vreme pentru beneficiile lor. Însă, dacă aceste fructe sunt păstrate în miere, vitaminele conţinute nu sunt alterate prin fierbere. Reţeta este asemănătoare cu cea a vişinelor. 500 g de măceşe proaspete trebuie spălate foarte bine şi apoi curăţate cu ajutorul unui briceag. Nu scoateţi doar seminţele, ci şi puful din interior. După ce sunt astfel preparate, turnaţi 2 kg de miere de salcâm. Perioada de conservare este aceeaşi: şase săptămâni în primă fază şi apoi alte două săptămâni.
De asemenea, combinaţia dintre o parte de miere şi două părţi de măceşe este un excelent combatant al limbricilor. Trebuie să se mănânce trei linguriţe cu această miere în fiecare zi.

Aromatizante din gutui şi citrice
Parfumate şi aromate, gutuile pot fi şi ele conservate în miere. După ce sunt culese, trebuie păstrate într-un spaţiu curat o lună şi jumătate, fără a le spăla în prealabil. După acest interval, daţi gutuile prin răzătoare şi repetaţi operaţiunea de conservare, la fel ca în cazul măceşelor şi al vişinelor.
După ce se taie felii, citricele (1 kg) se introduc timp de un minut într-un vas cu apă clocotită. Se lasă apoi să se răcească. Înainte de a pune mierea în borcan (4 kg), verificaţi dacă vasul este perfect uscat. Mierea trebuie turnată progresiv, astfel încât lichidul să acopere perfect feliile de citrice.

Puneţi la păstrare păpădii, urzici sau trandafiri

Bine spălate şi curăţate, plante precum păpădia, urzica, trandafirul, socul sau gălbenelele pot fi şi ele conservate în miere. Se pun 2 kg de plante la 1/2 kg de miere.

Pont! Este bine ca măceşele să fie recoltate în prima jumătate a lunii septembrie, pentru a fi siguri că nu este diminuat conţinutul de substanţe benefice sănătăţii.