Main menu

header

de Cristina Cristache

Curcumina face parte din familia ghimbirului. Rizomii săi sunt cultivaţi, recoltaţi, fierţi, uscaţi şi transformaţi apoi într-o pulbere ce poate fi folosită drept condiment. Această plantă poate vindeca răni, purifică şi catifelează pielea şi, mai mult, a devenit obiect de studiu în lupta cu celulele cancerigene.

Acţionează la nivel celular
Curcumina controlează activitatea celulelor, iar cercetătorii spun că poate face chiar o selecţie între celulele sănătoase şi cele canceroase, pe care le şi distruge. Consumul ei protejează celulele de factorii nocivi ce le-ar putea degrada integritatea, ajută sistemul imunitar, pe care îl face mult mai rezistent, iar organismul îşi recapătă forţa de a face faţă diverselor forme de tumori.

Rezultate excelente în lupta cu tumorile colorectale
Cercetătorii de la Universitatea Leicester susţin că acest ingredient miraculos, numit curcumină, face ca boala să nu recidiveze. Pentru a demonstra această afirmaţie, oamenii de ştiinţă au folosit ţesut recoltat dintr-o tumoare colorectală, una dintre formele de cancer cu cel mai mare grad de recidivă, fiind a treia cauză de mortalitate din Occident.

Vine de hac şi neoplaziilor ovariene
Experimentele realizate de cercetătorii de la universitatea americană Dakota de Sud au arătat că, dacă celulele tumorale, în cazul cancerului ovarian, sunt tratate înainte de chimioterapie cu curcumină, doza de medicamente se micşorează simţitor, la fel ca şi sedinţele de radiaţii. Descoperirea face mai uşoară lupta cu celulele canceroase rezistente la chimioterapie şi vindecă fără toxicitate şi cu efecte secundare mult reduse faţă de tratamentul chimic.

Antidot de bază în medicina Ayurveda
Curcumina a fost şi este folosită pentru a aroma preparate culinare din multe părţi ale Asiei, iar astăzi este utilizată şi în industria farmaceutică, deoarece calităţile acestei plante au fost intens exploatate în practicile vechi ale medicinei ayurvedice. Astăzi, ele sunt confirmate şi de cercetători. Ayurveda foloseşte proprietăţile antibacteriene şi antiseptice pentru tratarea tăieturilor, arsurilor, rănilor deschise sau vânătăilor.

Important! Curcumina este studiată şi pentru proprietăţile descoperite recent, de a trata multe dintre cauzele bolii Alzheimer.