Main menu

header

de Cristina Cristache

Copilul dumneavoastră este neliniştit, neascultător, uneori leneş, greu de mulţumit şi are somnul agitat? Nu vă grăbiţi să mergeţi la medic, deoarece cauzele pot fi multiple, iar soluţiile naturale se află mereu la îndemână.

Daţi-le sucuri din legume verzi
Agitaţia celor mici survine ca urmare a mediului tensionat de acasă sau de la şcoală, expunerii prelungite la radiaţiile electromagnetice ale televizorului, ale calculatorului şi ale aparaturii electrocasnice din locuinţă şi, în proporţie uriaşă, din cauza E-urilor din alimentaţie.
Potrivit renumitului medic pediatru Feingold, trei din patru copii sunt agitaţi din cauza a ceea ce mănâncă. El recomandă supe de legume nefăinoase, sucuri naturale din legume verzi diluate cu apă distilată sau plată, pâine de casă, mei şi linte. Alimentele interzise copiilor neliniştiţi sunt: carnea, porumbul, zahărul, sarea, lămâile şi pastele făinoase. Un astfel de regim, urmat încă din copilărie, vă poate salva micuţul de boală, dar şi de medicaţia chimică.

Creşteţi aportul de magneziu
Ideal este să gătiţi sănătos, însă, dacă nu reuşiţi luaţi copiii la cumpărături şi să citiţi împreună etichetele produselor, explicaţi-le ce sunt E-urile şi faptul că nu fac bine organismului. Direct incriminaţi în inducerea deficitului de atenţie şi a hiperexcitaţiei sunt: EDTA (E 385), E 102, E 120 (carmin), E 412, E 415, E 202, BHA (E 320), E 211, E 131 şi tartrazina din aproape toate băuturile şi dulciurile din comerţ. Mai puteţi apela la introducerea unor cantităţi mai mari de alimente ce conţin magneziu, lipsa acestuia fiind direct răspunzătoare de stările de hiperexcitabilitate şi de lipsa de concentrare. Sursele ideale de magneziu sunt: cerealele nemăcinate, smochinele, migdalele, nucile, seminţele vegetale de culoare verde închis şi bananele.

Iarba de mare oferă un somn lin bebeluşilor
Seminţele de fenicul sunt un aliat de nădejde pentru liniştirea copiilor neastâmpăraţi sau epuizaţi din cauza nervozităţii. Încercaţi să le serviţi zaharisite, în infuzie preparată din cinci-şase seminţe în 200 ml de apă clocotită sau într-o cană cu lapte călduţ, după mesele principale. Cu siguranţă, feniculul va fi acceptat cu uşurinţă de cei mici, datorită gustului foarte plăcut.
În cazul bebeluşilor neliniştiţi, iarba de mare este indicată deoarece conţine iod, substanţă ce asigură o protecţie naturală împotriva alergiilor, a astmului şi a problemelor respiratorii, inducând un somn bun.

Vitamina A împotriva radiaţiilor electromagnetice
Fizicianul Felix Ott a studiat zece ani efectele radiaţiilor electromagnetice asupra copiilor şi a concluzionat că unele boli ale sistemului nervos, printre care şi hiperexcitabilitatea, pot fi produse şi ca urmare a expunerii îndelungate la acest tip de unde. În ceea ce priveşte protecţia antiradiantă, există şi aici soluţii: prize foarte bune la pământ, dispozitive absorbante plasate pe aparatură, plante verzi cu frunze rotunde, aşezate pe aceasta sau în jur şi consum zilnic de vitamina A.

Oferiţi-le linişte
Certurile, discuţiile contradictorii, tonurile ridicate, tensiunea, pedepsele prea aspre sau nedrepte modifică comportamentul micuţilor. Evitaţi deci să vociferaţi în prezenţa acestora şi explicaţi-le când greşesc de ce vor fi pedepsiţi.

Pont! Există în comerţ un şampon relaxant pentru copii, pe bază de levănţică, ce acţionează ca un calmant.