Main menu

header

de Anda Postolache

Odată cu venirea toamnei pot apărea durerile provocate de diversele forme de reumatism. În acest caz se pot utiliza cu succes tratamente pe bază de plante medicinale, probate în timp de multe persoane. Iată câteva dintre cele mai folosite şi mai eficiente.

Antireumatic din mentă şi sunătoare
Un leac foarte bun contra reumatismului se prepară din 15 g mentă, 10 g salvie, 15 g coada-şoricelului, 80 g pătlagină, 10 g chimen pisat, 10 g ţintaur, 40 g sunătoare, 30 g urzică şi 40 g bobiţe de ienupăr. Aceste plante se pun într-un vas, peste ele se toarnă apă clocotită şi se acoperă timp de 24 de ore. Vasul se pune la fiert timp de o oră şi jumătate, după care se strecoară compoziţia şi se adaugă 100 g miere. Se iau două linguriţe în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, timp de zece zile sau până dispare durerea. Preparatul se păstrează în recipiente din sticlă bine închise.

Cataplasme cu hrean pe încheieturile umflate
În cazul umflării articulaţiilor se recomandă curăţarea a trei bucăţi de hrean, ce se dau pe răzătoare, apoi peste acestea se toarnă alcool de 40 de grade. Remediul se foloseşte sub formă de cataplasmă pe locul dureros. La început pot apărea usturimi, dar s-a constatat că este o neplăcere ce nu durează mult.

Decocturi din coada-calului, salvie şi teci de fasole
Dacă reumatismul vă dă târcoale mai puteţi încerca unele ceaiuri-minune. Se fierbe o linguriţă cu plantă uscată de coada-calului în 250 ml apă, timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi, între mese.
Puteţi face şi un decoct din rădăcină de salvie: se fierbe o linguriţă cu rădăcină mărunţită în 200 ml apă, timp de 15 minute. Se iau câte două linguri, de două ori pe zi, înainte de masă.
Pentru reumatismul cronic se fierb 15 g teci de fasole într-un litru de apă, timp de două-trei ore şi se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi.