Main menu

header

de Ana Trifan

Sunt gustoase, cărnoase, suculente şi, în acelaşi timp, benefice organismului, pe care îl ajută să lupte împotriva a numeroase afecţiuni. De aceea, prunele se înscriu la categoria superalimente.

Combat constipaţia
Principalele beneficii pe care le aduc prunele organismului sunt: curăţă intestinele, ajută inima să se menţină sănătoasă, reglează nivelul zahărului din sânge, previne constipaţia, asigură o digestie bună şi ajută pielea să ţină ridurile departe.
Conţin fibre, potasiu, vitamina A, calciu, fier, magneziu şi minerale şi sunt perfecte pentru a fi consumate atunci când sunteţi pe fugă. În orice formă le-aţi mânca, proaspete sau uscate, calităţile lor vă vor face să luptaţi cu procesul de îmbătrânire şi să arătaţi mai tineri. De asemenea, sunt bogate în fibre şi potasiu, ce ajută la absorbţia fierului în organism, şi conţin substanţe ce acţionează ca un laxativ, prevenind constipaţia.

Au o cantitate mare de antioxidanţi
Mai multe cercetări ştiinţifice au arătat că prunele conţin fibre, ce ajută organismul să lupte împotriva colesterolului rău şi a bolilor cardiovasculare. În plus, aceste fructe conţin vitamina C, bună atât pentru piele, cât şi pentru sistemul imunitar, deoarece previne gripele şi răcelile şi ţine la distanţă bacteriile şi virusurile. De asemenea, neutralizează radicalii liberi, previn afecţiuni precum artritele reumatoide, cancerul de colon şi astmul şi sunt diuretice.
Prunele sunt şi o importantă sursă de energie şi reprezintă un tonic pentru creier şi pentru întregul sistem nervos.
Printre altele, aceste fructe sunt şi o modalitate la îndemână de a da timpul înapoi şi de a arăta mai tineri. Ele conţin o cantitate de antioxidanţi aproape la fel de mare ca aceea pe care o oferă afinele, de exemplu, însă sunt mult mai accesibile în ceea ce priveşte preţul.

Aliate contra tumorilor
Cercetările au arătat că polinutrienţii din aceste fructe de toamnă pot bloca apariţia şi dezvoltarea cancerului de sân şi a celui de colon. S-a descoperit, în urma unor studii de laborator, că prunele conţin o substanţă care atacă celulele canceroase ce afectează sânul, fără a le influenţa pe cele sănătoase. Medicii urmează să afle cum poate fi extrasă substanţa din prune şi cum trebuie să fie administrată bolnavilor pentru a se dovedi eficientă.
În plus, e bine de ştiut că prunele conţin şi acid ferulic - cercetările au arătat că, la cei care consumă cantităţi mari din acest acid, riscul apariţiei cancerului de colon este considerabil redus.

Oase mai puternice după menopauză
Un alt studiu recent a arătat că prunele conţin şi o altă substanţă, foarte importantă pentru femeile aflate la menopauză, deoarece ajută organismul să absoarbă mai mult calciu. Acest lucru înseamnă pentru doamne oase mai puternice şi mai mult calciu în organism, ceea ce va face ca osteoporoza să fie ţinută la distanţă.
Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la universităţile americane de stat din Florida şi Oklahoma pe două grupuri de femei aflate la menopauză, timp de un an. Primul grup de femei a primit câte 100 g prune uscate pe zi (circa zece fructe), iar al doilea grup a primit 100 g mere uscate. Toate participantele au primit şi câte 500 mg calciu zilnic, plus vitamina D. După un an, cercetătorii au observat că femeile care consumaseră prune aveau densitatea minerală din oase mult mai mare, ceea ce este echivalent cu un risc scăzut de apariţie a osteoporozei sau a fracturilor determinate de fragilitatea din oase.

Frunzele vă scapă de viermii intestinali
Frunzele de prun sunt şi ele benefice organismului. Un ceai preparat din acestea combate constipaţia şi omoară viermii intestinali. E bun în caz de gripe şi răceli, deoarece scade febra. Pentru a înlătura constipaţia trebuie să se bea în fiecare seară, cu două-trei ore înainte de culcare, o cană. Pentru a scăpa de viermii intestinali se beau trei căni cu ceai pe zi înainte de mese, preparate astfel: peste 200 ml apă clocotită se pune o lingură plină cu frunze de prun, după care se acoperă, se lasă timp de zece minute, apoi se strecoară şi se consumă. În caz de febră se beau două-trei căni cu infuzie pe zi, până când simptomele încep să dispară. La o cană cu apă clocotită se pune o lingură cu frunze de prun.

Bune şi uscate

Spre deosebire de alte fructe, prunele aduc beneficii pentru sănătate chiar şi în varianta uscată. De altfel, cele uscate conţin chiar mai mulţi antioxidanţi decât cele proaspete. Pe deasupra, sunt mai uşor de păstrat mai mult timp şi le puteţi ţine în geantă sau într-un sertar de la birou, pentru momentele când veţi avea poftă de o gustare dulce şi sănătoasă.

Atenţie! Dacă sunteţi la cură de slăbire, nu e cazul să exageraţi cu prunele, mai ales cu cele uscate, pentru că au multe glucide şi calorii.

Pont! Când sunteţi constipaţi sau aveţi probleme cu digestia puteţi apela cu succes la următorul remediu: puneţi de seara cinci-şase prune uscate într-un pahar cu apă călduţă, iar dimineaţa, pe stomacul gol, beţi tot lichidul. Acest tratament este bun şi în caz de hemoroizi.