Main menu

header

de Liliana Simidon

În corpul uman există în mod natural o varietate de bacterii şi fungi, ce au rolul de a menţine starea de sănătate generală a organismului. Unul dintre aceste microorganisme poartă numele de candida albicans, iar când se înmulţeşte peste o anumită limită considerată normală, dă naştere afecţiunii numite candidoză.

Provoacă neplăceri considerabile
Candidoza poate apărea în diverse zone ale corpului, dar cel mai frecvent se localizează în gură sau la nivel genital. Candidoza orală se manifestă printr-un strat albicios abundent, depozitat pe mucoasa bucală, precum şi la nivelul gâtului. Apare o diminuare a senzaţiei gustative până la pierderea acesteia, impresia că gura este căptuşită cu vată, iar gingiile şi mucoasa încep să sângereze, mai ales în timp ce vă spălaţi pe dinţi. Toate aceste simptome pot fi însoţite de durere. La nivel vaginal apare o secreţie albicioasă, însoţită de mâncărime, de senzaţii de arsură şi de usturime.
Candidoza localizată la nivelul tractului digestiv dă naştere durerilor abdominale, a iritaţiilor rectale, a diareii sau a constipaţiei. Aceasta împiedică buna digestie şi asimilare a nutrienţilor, putând conduce la scăderea în greutate.

Faceţi spălături cu bicarbonat de sodiu
În cazul în care vă confruntaţi cu această afecţiune, limitaţi consumul de zahăr până la eliminarea completă din alimentaţie, deoarece candidoza se agravează atunci când se consumă multe dulciuri. Diabeticii, în special, trebuie să îşi ţină atent sub control nivelul glicemiei.
Pentru a grăbi procesul de vindecare, eliminaţi din alimentaţie făina albă, ouăle, lactatele (în afară de iaurt), cafeaua, ciocolata, carnea, sosurile şi dressingurile pentru salate (ketchup, maioneză).
Este important să vă întăriţi sistemul imunitar, deoarece bacteriile se înmulţesc foarte repede în momentul în care imunitatea este slăbită. De asemenea, dacă vă aflaţi într-o stare de oboseală cronică, luaţi rapid măsuri pentru a vă reveni.
Faceţi spălături vaginale cu o soluţie obţinută din bicarbonat de sodiu, alternativ cu spălături cu apă şi zeamă de lămâie. Această alternanţă va crea variaţii mari ale pH-ului, iar bacteriile nu pot supravieţui unui astfel de mediu.
În cazul candidozei bucale, este eficientă gargara cu ceai concentrat de salvie, în combinaţie cu un vârf de cuţit cu bicarbonat. Această terapie se repetă zilnic, de minimum şase-şapte ori, după care nu se bea şi nu se mănâncă nimic minimum o jumătate de oră.

Mestecaţi usturoi
Cura cu propolis (tinctură sau baton) este indicată împotriva candidozei. Aceasta presupune însă a face un test de toleranţă în prealabil, în cazul în care nu aţi mai folosit propolis. Usturoiul este un bun antifungic - îl puteţi consuma ca atare, mestecându-l şi ţinându-l mai mult în gură, sau îl puteţi administra sub formă de tinctură sau de capsule. Şi cura cu hrean ras este indicată, în combinaţie cu miere (se foloseşte mai puţin hrean, pentru a nu fi foarte dur).
Iaurtul ajută la îmbunătăţirea situaţiei, dar consumaţi doar iaurt simplu, obţinut din lapte nepasteurizat. Sortimentele cu fructe sau cele îndulcite cu zahăr vor înrăutăţi problema.
Un alt truc naturist este să adăugaţi cinci-şapte picături de ulei de arbore de ceai (tea tree) în apă călduţă şi să vă clătiţi bine gura, iar în cazul candidozei vaginale realizaţi spălături cu irigatorul. Acest ulei esenţial poate fi folosit şi intern - câte două picături de trei ori pe zi, înainte de masă.

Recomandări

DIGEST COMPLET - este recomandat pentru candidoza ce apare la nivelul tractului digestiv. Poate fi folosit în cazul în care vă confruntaţi frecvent cu această problemă şi mai ales când aţi luat antibiotice o perioadă lungă. Administrare: două capsule, după fiecare masă.
COLON CONTROL - este o formulă eficientă, ce ajută la menţinerea echilibrului florei intestinale, favorizând buna desfăşurare a procesului de digestie. Administrare: o capsulă de două-trei ori pe zi.
BIOSEPT (antibiotic natural) Linia Verde - are proprietăţi antibiotice, antivirale şi antifungice asupra unui spectru larg de germeni patogeni, fiind eficient în cazul infecţiilor digestive, gen candidoze, dar şi în infecţii şi inflamaţii din sfera ORL. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
TRIPHALA - detoxifică şi regenerează colonul, fiind de un real folos mai ales în cazul în care se urmează frecvent tratament cu antibiotice. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

Sfat! Evitaţi antibioticele, deoarece acestea sunt una dintre principalele cauze ale instalării candidozei.