Main menu

header

de Anda Postolache

Nicio mamă nu şi-ar dori să aibă un copil cu ADHD (deficit de atenţie, hiperactivitate), un sindrom ce îl determină pe micuţ să nu se poată concentra aproape la nimic, să fie mereu apostrofat de profesori, să aibă un surplus de energie, să nu poată sta locului prea mult timp, să ţipe şi să se enerveze, dar şi să fie încăpăţânat peste măsură. Totuşi, această boală există, iar vestea bună este că poate fi vindecată cu multă răbdare şi înţelegere, cu ajutor specializat şi cu plantele potrivite.

Vizita la psiholog este esenţială
Copilul cu sindrom ADHD poate fi genial, dar, dacă părinţii nu observă că are o problemă de sănătate şi îl consideră doar un copil răsfăţat, vor avea de suferit mai târziu. Devenit adolescent, problema se va transforma în dependenţă de alcool sau de droguri, în experimentarea într-un mod distructiv a tot felul de lucruri. Ce este de făcut? În primul rând, unui astfel de copil i se va arăta multă înţelegere, căutând a se separa răsfăţul de adevărata problemă medicală. Apoi, în cooperare cu cadrele didactice, i se va crea un cadru propice vindecării. Esenţială este prezentarea la psiholog, care are metodele potrivite de lucru pentru ameliorarea manifestărilor.

Gura-lupului contribuie la relaxare
În paralel cu şedinţele la psiholog, este de ajutor şi fitoterapia, plantele potrivite având rolul de a calma şi de a păstra starea de concentrare în diverse activităţi. Iată ce recomandări face specialistul în terapii alternative Costel Ifrim, de la cabinetul Vicos-Med, din Bucureşti: extract de brahmi (creşte în nordul Indiei, Nepal, Sri Lanka şi China), ce ajută la reglarea circulaţiei sangvine cerebrale, redă echilibrul psihic, înlătură oboseala, sporeşte atenţia şi îmbunătăţeşte capacitatea intelectuală, ceaiul de muşetel - un excelent remediu împotriva stărilor de hiperactivitate şi infuzia de Ginkgo Biloba. Aceasta din urmă are un efect spectaculos asupra sporirii atenţiei, optimizează funcţia celebrală şi prezintă rezolvări favorabile în stările de depresie şi de anxietate. Şi ceaiul de gura-lupului este bun, deoarece îndepărtează stările de anxietate, tensiunile nervoase, insomniile şi spasmele musculare, ajutând la calmare.

Masajul reflexogen este binevenit
Sindromul ADHD se poate ameliora simţitor şi prin şedinţe de masaj reflexogen. „S-au obţinut rezultate spectaculoase prin stimularea terminaţiilor nervoase din regiunea facială. Aceste terminaţii sunt poziţionate pe frunte, deasupra sprâncenelor, de-o parte şi de alta a nărilor, la intersecţia acestora cu obrajii, şi sub buza inferioară, la mijlocul bărbiei. Tratamentul cuprinde câte două şedinţe pe zi, timp de trei săptămâni, şi trebuie combinat cu administrarea unor suplimente de vitamine şi minerale, adaptate vârstei copilului”, ne-a explicat reflexoterapeutul Costel Ifrim.
Pentru ca terapia să fie completă, părinţii trebuie să coopereze atât cu psihoterapeutul, cât şi cu ceilalţi specialişti.

Atenţie! Factorii nocivi ce accentuează sindromul ADHD sunt: lipsa sportului, alimentele cu multe chimicale, timpul excesiv petrecut în faţa televizorului sau la computer, nepăsarea părinţilor şi lipsa fermităţii acestora în educaţia micuţului.