Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Feciorica (Herniaria glabra) are puternice proprietăţi diuretice şi depurative, drept pentru care e recomandată persoanelor care suferă de cistită. Această plantă este răspândită în zonele nisipoase şi pietroase, iar în scop terapeutic sunt folosite părţile aeriene, ce se recoltează în timpul înfloririi, respectiv din luna iulie până în septembrie.

Relaxează muşchii vezicii urinare
În compoziţia chimică a plantei intră flavonoide, uleiuri volatile, derivaţi cumarinici, saponazide şi hernaria. Aceasta din urmă este o substanţă cu efect de relaxare asupra muşchilor vezicii urinare, reduce senzaţia permanentă de urinare şi, de aceea, fitoterapeuţii recomandă feciorica în tratamentul cistitei. Suferinzilor le este recomandat să o consume zilnic sub formă de infuzie sau de decoct. Infuzia se prepară dintr-o lingiuriţă cu plantă uscată peste care se toarnă o cană cu apă clocotită, se infuzează 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se beau trei-patru căni pe zi. Decoctul se face din două linguriţe cu feciorică mărunţită peste care turnaţi 250 ml apă şi puneţi la fiert timp de zece minute, după care strecuraţi lichidul şi-l beţi. Pentru rezultate mai bune consumaţi două-trei căni pe zi.

Eficientă şi în gută
Feciorica, cunoscută şi sub numele de săpunaş, favorizează eliminarea ureei, motiv pentru care e eficientă în gută.
De asemenea, acţionează ca diuretic - planta fiind indicată în bolile de rinichi şi în prostatite -, dar şi ca depurativ bun în albuminurie.
Preparatele realizate pe baza acestei plante se mai folosesc şi în curele de detoxificare şi în cele de slăbire, dar sunt recomandate şi persoanelor care suferă de reumatism articular sau de hipertensiune.

Pont! Dacă nu aţi apucat să recoltaţi planta, o puteţi găsi la produsele naturiste, gen Plafar.