Main menu

header

de Cristina Cristache

Feniculul era un condiment foarte preţuit în China Antică şi folosit ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, egiptenii şi romanii îi cunoşteau calităţile stomahice şi antitoxice, grecii l-au considerat un medicament neîntrecut, iar în perioada medievală a fost cultivat în mănăstiri şi considerat o plantă magică. Împreună cu mărarul era folosit pentru prepararea aşa-numitei „ape împotriva colicilor” şi era utilizat în curele de slăbire, datorită senzaţiei de saţietate pe care o conferă.

Absoarbe gazele
Cea mai largă utilizare a feniculului este în tratarea şi prevenirea indigestiilor, a enterocolitei, a colicilor, a balonărilor, a constipaţiei, a digestiei lente şi a indigestiei pe fond nervos sau după o masă copioasă.
În tulburări digestive, ceaiul de fenicul linişteşte spasmele, calmează durerile şi restabileşte apetitul, inclusiv la copiii mici.
Uleiul de fenicul conferă o stare de confort şi de mulţumire, fiind util pentru persoanele nervoase, iritabile sau care au reţineri în a se exterioriza.

Sâni mai mari şi lapte mai mult
Proprietăţile sale care duc la stimularea secreţiei laptelui sunt folosite chiar şi în medicina veterinară. În acest sens se prepară un decoct din întreaga plantă şi se administrează ca eupeptic şi galactogen. Seminţele rămase după extragerea uleiului volatil pot fi utilizate ca furaje concentrate pentru vacile de lapte. Însă, poate, cel mai spectaculos efect îl constituie mărirea sânilor şi reducerea ritmului de creştere a pilozităţilor.

Vă scapă de bronşită
Feniculul este utilizat în homeopatie, cu rezultate bune şi pentru tuse, laringită, amigdalită, faringită sau astm. Pentru bronşite se foloseşte tinctura. Aceasta se obţine prin amestecarea a 100 g de pulbere măcinată fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Combinaţia se lasă la macerat timp de şapte-opt zile, la căldură, agitându-se de câte trei ori pe zi. După această perioadă se strecoară prin tifon, se păstrează în sticle închise la culoare şi se administrează diluată cu apă fiartă şi răcită, o linguriţă la o cană cu apă, de trei ori pe zi.

Doctorie verde pentru neplăcerile oculare
Spălăturile şi compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc şi întăresc ochii obosiţi, măresc acuitatea vizuală, combat blefarita şi conjunctivita şi au o acţiune antiseptică şi antiinflamatoare. Maceratul la rece de fenicul este un remediu excelent pentru ochi, în general. Se aplică o compresă cu macerat, ce va fi încălzit în prealabil pe o sursă constantă de căldură moderată. Apoi lichidul călduţ se va folosi pentru comprese, ce vor fi aplicate pe ochi timp de 10-30 de minute.

Reduce simptomele menopauzei
Datorită dianetolului şi fotoanetolului, feniculul are o acţiune estrogenă, fiind un bun adjuvant şi în cazul diabetului. Permite reglarea ciclului menstrual, în special când acesta este însoţit de crampe dureroase, şi contribuie la diminuarea stresului premenstrual. Este util pentru îndepărtarea unor disfuncţii ale glandelor mamare, iar la menopauză reduce simptomele neplăcute cauzate de fluctuaţiile hormonale, precum şi riscul de osteoporoză.

Combate intoxicaţiile
Alte proprietăţi recomandă aromatul fenicul ca adjuvant în cazul intoxicaţiilor cu plante sau cu ciuperci otrăvitoare şi pentru reducerea efectului toxic al alcoolului. Îl puteţi folosi ca ajutător şi în cazul infecţiilor renale şi urinare, pancreatitei, apendicitei, prolapsului colonului, în profilaxia hemoroizilor, în cazul insuficienţei cardiace cu edem, a anorexiei, precum şi în anumite tulburări neurovegetative. Uleiul esenţial are o uşoară acţiune antifungică.

Contribuie la calmare
Se ştie că seminţele de fenicul reprezintă un foarte bun aromatizant pentru dulciuri. Însă, dacă încercăm, putem obţine un remediu naturist extrem de gustos! În acest sens, persoanele iritabile, certăreţe, nervoase sau angoasate pot fi liniştite folosind un remediu dulce pe bază de seminţe de fenicul. Reţeta de preparare este următoarea: într-un pahar cu lapte dulce, fierbinte, se pune o linguriţă cu pulbere măcinată fin de seminţe de fenicul, apoi se lasă să se răcească. Se bea imediat, cu înghitiţuri mici.

Face pielea mai frumoasă

Încă din Antichitate, feniculul era folosit pentru îngrijirea pielii uscate şi calmarea zonelor iritate, dar şi împotriva hematoamelor, având astăzi o largă utilizare în cosmetică. Uleiul de masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor, a durerilor reumatice şi lasă pielea elastică, netedă, fiind un excelent factor de relaxare.

- Feniculul este folosit în multe bucătării tradiţionale din Iran, India, Kashmir, Sri Lanka.
- Foarte scump şi destul de rar, polenul de fenicul este comercializat în Italia şi SUA sub numele de „condimentul îngerilor“.
- Este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal, în enterocolite cronice şi acute.