Main menu

header

de Dana Purgaru

Bradul este îndrăgit de toată lumea atât pentru aspect şi miros, cât, mai ales, pentru valoarea terapeutică a răşinii, scoarţei, cetinii şi conurilor. Din acestea se prepară infuzii, decocturi, alifii, siropuri, tincturi şi cataplasme, eficiente în caz de răceli şi gripe.

Ceaiurile vă ajută să transpiraţi
În caz de stări gripale, răceli şi guturai (vă ajută să traspiraţi, eliminând mai repede toxinele), dar şi pentru litiaze biliare şi diaree este recomandată infuzia din ace de brad. Pentru a o prepara aveţi nevoie de două linguri cu ace de brad uscate, ce se opăresc în 250 ml apă clocotită. Timp de zece minute se lasă vasul acoperit, apoi lichidul se strecoară şi se îndulceşte cu miere când s-a mai răcit.
Şi din muguri de brad se poate obţine un ceai bun pentru creşterea poftei de mâncare, calmarea tusei persistente, desfundarea nasului, dar şi vindecarea inflamaţiilor renale. Două linguri cu muguri uscaţi se opăresc în 250 ml apă fierbinte, se lasă apoi vasul acoperit un sfert de oră, se strecoară şi se îndulceşte cu miere.

Inhalaţii din muguri
Dacă aveţi sinuzită şi nasul înfundat este bine să faceţi inhalaţii cu decoct preparat din patru linguri cu ace şi muguri de pin. Se fierb zece minute, se lasă vasul acoperit 20 de minute, se pune vasul din nou pe foc, la încălzit, şi se fac inhalaţii.

Băile, bune în convalescenţă
Persoanele aflate în convalescenţă, bătrânii şi copiii anemici sau care nu au poftă de mâncare este bine să facă baie în care s-a pus lichidul obţinut în urma fierberii de crenguţe tinere de brad.

Cremă dezinfectantă
Bradul este eficace şi pentru dezinfectarea rănilor ce se vindecă mai greu. Trebuie să preparaţi o alifie, astfel: amestecaţi pe aburi unt sau untură proaspete cu răşină de brad şi ceară. După 20 de minute se toarnă în recipiente din sticlă cu capac şi se foloseşte la nevoie.

Creşte pofta de mâncare
Puneţi într-un vas 250 g muguri şi 250 g ace de brad, turnaţi alcool dublu rafinat din fructe sau din cereale, acoperiţi şi lăsaţi la macerat două săptămâni. Strecuraţi şi puneţi lichidul în sticluţe închise la culoare, cu capac. Luaţi câte o linguriţă dizolvată în apă pentru creşterea poftei de mâncare, calmarea durerilor date de reumatism şi de problemele biliare, dar şi pentru calităţile antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante. Pentru calmarea durerilor de gât faceţi gargară cu tinctură dizolvată în apă caldă.

Cataplasmele „dezmorţesc” articulaţiile înţepenite
Dacă aveţi articulaţiile înţepenite sau afectate de reumatism se pun muguri de brad într-o strecurătoare ce se aşază pe un vas în care fierbe apă. Când mugurii s-au înmuiat, se pun pe o bucată curată de pânză, se lasă să se răcească puţin şi se aplică pe locul afectat. Se înfăşează şi se ţine cataplasma câteva ore.

Siropuri pentru gât
Dacă sunteţi răciţi, tuşiţi, vă doare gâtul, aveţi amigdalită ori faringită şi vă simţiţi slăbiţi, vă oferim trei reţete de siropuri pe bază de brad. 2 kg de muguri de brad şi 500 g conuri verzi, acoperiţi-le cu apă, fierbeţi 30 de minute, apoi se lasă la răcit vasul acoperit. Se strecoară lichidul, se adaugă la fiecare litru câte 1 kg de zahăr şi se fierbe amestecul până când siropul începe să se îngroaşe. Se strecoară şi se ţine în sticle închise la culoare, cu capac.
A doua reţetă este foarte veche şi se utiliza frecvent pe vremuri, la ţară. Se umple un vas din ceramică formând straturi alternative de muguri de brad şi miere. La final se pune dopul şi se ţine în cămară timp de şase săptămâni. Lichidul format se strecoară şi se ţine în sticluţe închise la culoare, cu capac.
Pentru cea de-a treia aveţi nevoie de muguri de brad de 3-4 cm, ce se fierb o oră în apă (2 l de apă la 1 kg de muguri) până se înmoaie bine. Oala se lasă să se răcească, şi apoi se introduce în frigider, acoperită, timp de 48 de ore. Se strecoară sucul printr-un tifon dublu, presând bine mugurii. La 1 l de suc se pune 1 kg de zahăr şi se fierbe până când siropul începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc, se lasă la răcit şi se pun 200 ml de tinctură de propolis. Lichidul obţinut se amestecă bine şi se păstrează în sticluţe închise la culoare, cu capac.

- În Evul Mediu, siropul din ace de brad era folosit pentru creşterea poftei de mâncare, iar băile în care se puneau crenguţe tinere şi muguri erau indicate pentru calmarea durerilor osoase şi musculare.
- Medicii antici Hipocrate şi Dioscoride utilizau răşină de brad pentru tratarea afecţiunilor respiratorii.

Ponturi!
- Pentru calmarea durerilor de gât, în special în caz de faringită, se sug 20-30 g de răşină proaspătă în fiecare zi, până la ameliorarea simptomelor;
- Parfumaţi şi dezinfectaţi aerul din încăperi cu ajutorul fumigaţiilor cu crenguţe, conuri sau răşină.