Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Afecţiunile digestive sunt din ce în ce mai frecvente, iar stomacul are cel mai adesea de suferit de pe urma stresului cotidian, alimentaţiei dezechilibrate, cafelelor tari, băute des, alcoolului şi tutunului. Medicamentele destinate tratării gastritelor, ulcerelor şi altor boli stomacale au efecte adverse pentru alte organe, cum ar fi pancreasul sau ficatul. Cu ajutorul plantelor însă, aceste afecţiuni pot fi combătute rapid şi uşor, fără a vă fi afectate alte organe sănătoase.

Menta înlătură indigestia
Primele simptome care apar în cazul indigestiei alimentare sunt durerile de stomac, refluxul gastric, greaţa, vărsăturile şi balonările. Infuzia de mentă este cea mai eficientă şi se prepară astfel: una-două linguriţe cu frunze uscate la 200 ml de apă clocotită, din care se beau câte două-trei căni pe zi. Acest ceai se bea rece, neîndulcit şi cu înghiţituri mici. Alte plante cu efecte benefice sunt frunzele de nuc, mărarul, pelinul alb, lavanda, busuiocul şi cimbrişorul.

Muşeţelul luptă contra gastritei
Pentru a ameliora simptomele gastritei, preparaţi un ceai din două linguriţe cu flori uscate de muşeţel la 200 ml de apă clocotită. Lăsaţi ceaiul la infuzat, într-un vas acoperit, timp de 15 minute, strecuraţi-l şi îndulciţi-l cu miere. După mesele principale, beţi câte o cană cu ceai călduţ.
Rezultate foarte bune veţi obţine şi dacă veţi amesteca în părţi egale următoarele plante: muşeţel, mentă, coada-şoricelului, salvie şi pelin.
Sau preparaţi o infuzie din două linguriţe cu amestec la 200 ml de apă clocotită, din care beţi zilnic câte două căni cu ceai neîndulcit.

Gălbenelele ameliorează ulcerul
Gastrita netratată corespunzător poate duce la declanşarea ulcerului gastric, ce se manifestă prin dureri violente de stomac şi arsuri, asociate cu indigestie, greaţă, vărsături, constipaţie sau lipsa poftei de mâncare. Gălbenelele au efecte cicatrizante şi antiinflamatoare. Infuzia se face din două linguriţe cu plantă la 300 ml de apă clocotită. Sunt indicate terapiile de lungă durată, de aceea, este recomandat să beţi din acest ceai zilnic.

Decoct împotriva constipaţiei
Dacă suferiţi de constipaţie, faceţi un amestec din cruşin (20 g), trifoi roşu (20 g), cicoare (30 g), coada-şoricelului (30 g), gălbenele (30 g), pătlagină (20 g). Apoi preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă cu amestec la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează două minute şi se beau trei căni pe zi. După aceeaşi reţetă, puteţi face o infuzie din amestecul de soc (20 g), muşeţel (20 g), anason (20 g), pătlagină (10 g), frunze de frasin (20 g) şi nalbă mare (20 g).

Sunătoarea, renumit antidepresiv
Fiecare boală ne face să ne concentrăm toată atenţia asupra ei, motiv pentru care nu prea întâlnim bolnavi fericiţi. Şi afecţiunile de stomac ne creează un disconfort psihic, pe lângă cel fizic, şi tocmai de aceea trebuie să avem în vedere şi tratarea micilor depresii care se nasc de pe urma acestor afecţiuni. Un studiu al cercetătorilor de la Centrul pentru Medicină Complementară din München susţine că în tratamentul depresiei uşoare şi moderate, extractul de sunătoare este la fel de benefic ca şi antidepresivele, dar cu mai puţine efecte secundare.