Main menu

header

de Liliana Simidon

Mătreaţa este, în primul rând, o problemă estetică, ce poate cauza multe neplăceri persoanelor afectate, care ajung în situaţia în care le este ruşine să aibă capul descoperit. Situaţia nu este însă pe atât de gravă pe cât pare şi poate fi remediată cu ajutorul câtorva ponturi, dar şi a leacurilor din natură.

Optaţi pentru şampoanele din plante
Pentru a scăpa de mătreaţă trebuie să aveţi grijă de starea generală de sănătate, deoarece deprecierea acesteia se poate reflecta şi la nivelul scalpului. Nu consumaţi mâncăruri nesănătoase, remediaţi constipaţia şi trataţi rapid bolile infecţioase, pentru că toate acestea determină sângele să fie plin de deşeuri, ce ajung, inevitabil, şi la pielea capului, afectând-o.
Evitaţi să folosiţi şampoane agresive, ce atacă atât pielea capului, cât şi firele de păr, geluri sau produse de coafat. Înlocuiţi-le cu şampoane din plante, vopsea fără amoniac şi, în general, produse de îngrijire naturale.

Puneţi suc de lămâie în apa pentru clătire
Evitaţi expunerea la temperaturi extreme prea ridicate sau prea scăzute şi protejaţi-vă capul cu o eşarfă (vara) sau cu o căciulă groasă (iarna).
Spălaţi-vă pe cap regulat, însă nu în fiecare zi - frecvenţa depinde de tipul de păr - iar astfel veţi împiedica acumularea de celule moarte.
Seminţele de schinduf reprezintă unul dintre cele mai bune remedii antimătreaţă. Puneţi două linguriţe cu seminţe într-o cană cu apă, lăsaţi-le peste noapte, iar dimineaţa zdrobiţi-le pentru a obţine o pastă, ce trebuie aplicată pe pielea capului. Se lasă să acţioneze timp de o jumătate de oră. Spălaţi-vă apoi pe cap cu un şampon natural. Cel mai indicat este însă să folosiţi pentru spălare doar pulbere de Reetha (nuci de săpun). Acest tratament trebuie aplicat de două ori pe săptămână (în primele 14 zile), apoi o dată pe săptămână (pentru încă 14 zile).
Dacă aveţi părul gras, după ce vă spălaţi, ultima clătire trebuie să fie cu un pahar cu apă în care aţi pus o linguriţă cu suc de lime (lămâie verde). Pe lângă efectul de prevenire a mătreţii, aceasta lasă părul strălucitor şi îl degresează. O alternativă o constituie folosirea săptămânală a unei măşti pentru păr preparată din argilă şi suc de lime.

Aplicaţi pe scalp bicarbonat de sodiu
Una dintre cauzele apariţiei mătreţii este reprezentată de prezenţa unei ciuperci microscopice. Un foarte bun remediu antifungic, util în acest caz, este bicarbonatul de sodiu. Astfel, puneţi o lingură cu bicarbonat la rădăcina părului, masaţi bine şi apoi clătiţi. Puteţi folosi acest leac la fiecare spălare, iar după ce şi-a făcut efectul, răriţi utilizarea lui la două-trei ori pe lună.
Şi masca obţinută din iaurt şi pulbere de amla vă poate ajuta să scăpaţi de mătreaţă. În plus, conferă podoabei capilare un aspect frumos şi sănătos.
Un alt mijloc ieftin şi eficient antimătreaţă este acela de a face un masaj la rădăcina firelor de păr cu sare grunjoasă. Masajul să fie blând, pentru a nu leza rădăcina.

Preparaţi măşti din ulei de măsline, miere şi gălbenuş
O altă mască eficientă, atât pentru a scăpa de mătreaţă, cât şi pentru a întări rădăcina firelor de păr, se prepară din ulei de măsline, miere şi pulbere de scorţişoară. Combinaţia se omogenizează şi apoi se aplică pe păr timp de 30 de minute. Se clăteşte, de preferinţă cu gălbenuş, şi se limpezeşte cu ceai de brusture. Dacă aveţi o podoabă capilară moale şi lipsită de volum, puteţi să vă clătiţi cu bere (nu vă mai limpeziţi apoi). Nu vă faceţi griji, mirosul dispare repede.
Un alt tratament contra mătreţii, apreciat din vechime, îl constituie amestecul de gaz, gălbenuş, ulei de ricin şi miere. Acesta se aplică pe scalp, prin masaj uşor, pentru o perioadă de 30 de minute, după care se spală cu un şampon degresant, nu foarte agresiv.

Recomandări

AMLA - PULBERE PENTRU PĂR ŞI PIELE: previne apariţia mătreţii şi a infecţiilor fungice ale scalpului. Stimulează creşterea părului şi întăreşte rădăcina firelor prin efectul fortifiant asupra foliculilor, aşadar previne căderea părului. Mod de folosire: se aplică sub formă de mască pentru păr.
HAIR STIM: reglează excesul de sebum, ajută la creşterea părului şi întăreşte rădăcina firelor. Tratamentul este de lungă durată (şase luni, cursiv), apoi veţi culege roadele. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TONIC PENTRU PĂR ŞI UNGHII: ajută în cazul căderii masive a părului, a seboreei pielii capului, dar şi în cazul infecţiilor micotice la nivelul unghiilor. Mod de folosire: masaj al scalpului.

Sfat! După spălare lăsaţi părul să se usuce fără a folosi uscătorul, deoarece acesta usucă scalpul şi favorizează descuamarea pielii