Main menu

header

de Anda Postolache

Sciatica este o boală provocată de iritarea nervului sciatic, ce dă dureri şi disconfort în zona lombară şi se coboară, uneori, de-a lungul piciorului. În cazul în care afecţiunea are o formă mai uşoară, puteţi încerca unul dintre următoarele remedii naturiste.

Macerat de ardei iute
Maceratul de ardei iute este foarte bun în crizele de lombosciatică. Se prepară foarte uşor: într-o sticlă cu gura mai largă se pun 18-20 de ardei iuţi roşii, mărunţiţi. Peste ei se toarnă 100 ml ţuică de fructe, de 40 de grade, se lasă la macerat zece zile într-un loc călduros, apoi se strecoară şi se păstrează în recipiente din sticlă. Aplicaţi soluţia pe un tampon de vată şi ungeţi zona dureroasă seara, înainte de culcare. Dacă apar iritaţii, ungeţi-vă înainte cu alifie de gălbenele.

Băi cu frunze de nuc
Pentru durerile de coloană şi sciatică sunt eficiente şi băile cu decoct din frunze şi coji de nuci. Se procedează în felul următor: în zece litri de apă clocotită se pun frunze şi coji verzi de nuci cât cuprinde lichidul. Se lasă vasul pe foc 30 de minute, apoi se strecoară lichidul şi se adaugă decoctul fierbinte în apa din cadă. Se fac săptămânal trei astfel de băi.

Tinctură de lemn-dulce
Efectele tincturii de lemn-dulce au fost apreciate de mulţi dintre cei care au suferit de sciatică. Aceasta se prepară astfel: 100 g rădăcină de plantă se macină în râşniţă, apoi se adaugă o jumătate de litru de alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat într-o sticlă închisă timp de zece zile, se filtrează, iar din preparatul obţinut se ia câte o linguriţă de patru-şase ori pe zi, în funcţie de cât de severă este durerea. Tratamentul durează 14-20 de zile şi se poate relua doar după o pauză de zece zile.

Pomadă de untul-pământului
Alifia de untul-pământului se poate utiliza atât în durerile reumatice, cât şi în cele de sciatică. Se poate prepara în casă dacă aveţi de unde să procuraţi planta. Se spală rădăcinile sub jet de apă rece, se lasă puţin la zvântat, se toacă mărunt şi se centrifughează, pentru a se obţine un suc. Acesta se combină în părţi egale cu lanolină şi se obţine o alifie cu care se pot unge locurile dureroase.
Preparatul încălzeşte rapid articulaţiile, stimulează circulaţia sangvină locală, iar după maximum două săptămâni de tratament durerile se diminuează şi creşte totodată elasticitatea articulaţiilor.

Infuzie de creţuşcă
Infuzia de creţuşcă este unul dintre cele mai bune antiinflamatoare, şi de aceea este utilă în durerile reumatice şi ale coloanei vertebrale. Se prepară din 40 g flori de creţuşcă la un litru de apă clocotită, se lasă zece minute la infuzat, se strecoară şi se beau trei căni pe zi, cu sorbituri mici, cu pauze mari între ele, astfel încât pe întreaga zi să aveţi de băut.

Poate avea multiple cauze

Printre cauzele sciaticii se numără ruptura discului intervertebral, ce comprimă nervul sciatic, dar afecţiunea poate fi şi un simptom asociat altor probleme ale coloanei vertebrale, ca de exemplu îngustarea canalului vertebral sau mici excrescenţe osoase, determinate de artrită. De asemenea, sciatica poate fi cauzată şi de boli ce nu afectează coloana, cum ar fi graviditatea sau tumori. Este posibil ca, uneori, durerile să fie provocate şi de stres sau de griji ori temeri exagerate.

Pont! Licoarea obţinută din creţuşcă este bună şi în caz de gastrită.