Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

E vedetă în bucătărie, întrucât dă un gust inconfundabil sosurilor sau salatelor cu roşii, poate fi utilizat ca plantă decorativă, în vază, dar şi ca plantă-„medicament”. Şi asta deoarece, dacă e consumat zilnic timp de trei săptămâni, se pare că busuiocul creşte viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentaţie cu circa 25%-35% şi scade efectul nociv al nicotinei pătrunse în sânge, prin inhalare sau ingestie, cu circa 5%-7%. Este bogat în vitaminele A şi C, dar conţine şi fier şi calciu, iar datorită aromei sale puternice, în timpuri străvechi era folosit la trezirea din leşinuri, dar şi pentru vindecarea stărilor de greaţă. Iată însă şi alte şapte motive pentru care trebuie să consumaţi busuioc cât mai des.

Rezolvă problemele digestive
Dacă vă simţiţi balonaţi sau aveţi crampe la stomac e bine să ştiţi că o cană cu ceai de busuioc poate rezolva problemele digestive. În plus, datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, busuiocul ameliorează efectul radicalilor liberi ce sunt implicaţi în apariţia multor cancere, iar estragolul din componenţa plantei combate flatulenţa, vă scapă de durerile articulare şi de răul de mişcare.

Vă redă energia
Este un bun energizant, drept pentru care chiar şi medicii îl recomandă pacienţilor care se confruntă cu stări prelungite de oboseală, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie. În acest sens îl puteţi consuma fie sub formă de ceai, fie sub formă de frunze proaspete puse în salate sau ca ulei esenţial.

Luptă împotriva virusurilor
Fiindcă tot e sezonul rece, e important să ştiţi că busuiocul se poate dovedi un bun aliat în lupta împotriva virusurilor. Aşadar, datorită proprietăţilor antiinfecţioase şi antiinflamatorii îl puteţi transforma într-un adjuvant important în tratarea gripei. Tot ce trebuie să faceţi este să beţi zilnic ceai de busuioc sau cel puţin să puneţi câteva frunzuliţe din această plantă în infuzia care vă place. De asemenea, se spune că poate fi folosit şi în tratarea herpesului.

Util în curele de slăbire
Planta ajută organismul să menţină un strat de lipide normal în comparaţie cu înălţimea şi are capacitatea de a reduce viteza de transformare a zaharurilor în grăsimi, drept pentru care poate fi utilizat cu succes în curele de slăbire.

Reduce cu 50% riscul crizelor de variaţie de glicemie
Celulele ficatului devin mult mai reactive la variaţiile de concentraţie a glucozei din sânge. Mai mult, cercetările efectuate prin simulări pe calculator au dovedit că un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioadă lungă poate reduce cu 50% riscul crizelor de variaţie de glicemie.

Are efecte asupra sistemului nervos
Puţini ştiu că terapia cu busuioc este foarte eficientă în afecţiuni pe fond nervos, cum ar fi migrenele, anxietatea, insomniile şi stările de nervozitate. Acest lucru e posibil datorită substanţelor pe care le conţine. Deşi se găseşte în cantităţi infime, alcaloidul, de exemplu, are un efect puternic şi rapid asupra funcţiilor psihice.

Revigorează funcţiile hepatice
Substanţele cetonice descoperite de biochimişti acţionează direct asupra celulelor hepatice. Aceste substanţe apar numai la fierberea frunzelor uscate de busuioc şi ele ajută aşadar şi organismul să se detoxifice.

Atenţie! Cercetătorii suedezi au descoperit că în fierturile de busuioc sunt prezente peste 14 principii active ce pot folosi drept alternative terapeutice pentru cel puţin 40 de tipuri de afecţiuni, de la problemele de sensibilitate ale tenului şi până la disfuncţiile neurohormonale. Deşi se spune că stimulează lactaţia, uleiul esenţial de busuioc este interzis femeilor însărcinate şi celor care alăptează.