Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Anotimpul de dinaintea iernii ne oferă posibilitatea începerii unei cure cu struguri, cu excelente proprietăţi detoxificante şi depurative, antioxidante, ce ajută la creşterea imunităţii organismului, revitalizante, energizante, în vederea pregătirii pentru anotimpul rece. Ţinută în sezon, cura cu struguri este recomandată atât persoanelor care vor să se menţină sănătoase, cât şi celor care suferă de anumite afecţiuni. Acţiunea benefică a strugurelui se datorează compoziţiei sale, deoarece conţine numeroase săruri minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc), enzime, vitaminele A şi C, precum şi cele din grupa B, zaharuri, taninuri, polifenoli şi fibre.

Terapia necesită suc proaspăt
Cura cu struguri se ţine în funcţie de toleranţa individuală. Astfel, se poate urma o cură timp de trei-patru săptămâni după următoarea schemă: se reduce treptat consumul alimentelor (pâine, făinoase), al băuturilor dulci şi al alcoolului, se elimină micul dejun şi se consumă progresiv, pe stomacul gol, până la 400 g de struguri. Prânzul şi cina le începeţi prin a mânca 200-300 g de boabe, astfel încât cantitatea consumată zilnic să fie de aproximativ 1 kg. De asemenea, puteţi alege o zi pe săptămână în care să mâncaţi exclusiv circa 1-1,5 kg de boabe, repartizate în patru-cinci porţii. Se poate alege şi varianta curei pe termen lung, ce se realizează în mai multe etape: perioada de post, urmată de alimentaţie numai cu struguri (în jur de şapte zile), diversificarea dietei şi revenirea treptată la o alimentaţie normală.
Pentru terapia cu suc de struguri, folosiţi numai zeamă proaspătă, preparată zilnic, şi începeţi cu 0,5 l/zi, repartizată în trei porţii, înainte de mese. Treptat, măriţi cantitatea, până ce ajungeţi la 2 l/zi. Paralel cu creşterea cantităţii de suc se diminuează cantitatea de alimente ingerate.

Coaja detoxifică organismul
În primele zile de cură pot apărea reacţii adverse, de tipul disconfortului abdominal şi diaree, care, în mod normal, trebuie să dispară pe măsură ce organismul se detoxifică.
Este bine să consumaţi strugurii cu tot cu coajă, pentru că sunt buni detoxifianţi pentru organism. Se pot mesteca şi sâmburii, deoarece conţin un ulei gras cu rol benefic asupra nivelului colesterolului din sânge şi a vaselor sangvine.
Dacă suferiţi de gastrită, renunţaţi la alimentaţia obişnuită şi consumaţi exclusiv struguri proaspeţi - se începe cu 1,5 kg şi se ajunge la 2-3 kg/zi (numai pulpă şi suc, fără seminţe şi pieliţă). De preferat sunt strugurii negri.

Recomandaţi în anemii
Boabele şi sucul de struguri au efecte nenumărate: sunt depurativ-detoxificante (diuretice, laxative), alcalinizante - fiind folosite în afecţiuni reumatismale, metabolice (gută), litiaze biliare şi urinare, în constipaţie, stimulează secreţiile biliare, îmbunătăţind digestia, fluidizează sângele şi scad nivelul colesterolului din sânge. De asemenea, strugurii sunt folosiţi în hipercolesterolemii şi ateroscleroză. Mai au efect tonic asupra sistemului nervos (prin vitamina B), sunt remineralizanţi şi antiinflamatori, sunt recomandaţi în anemii, astenii, stări de convalescenţă, afecţiuni hepatice şi surmenaj şi pot fi folosiţi în obezitate, în cadrul unei diete exclusiv din struguri (până la 2 kg/zi), ceea ce reprezintă 1.400 de calorii zilnic. În acest din urmă caz, consumaţi fructele fără sâmburi şi pieliţe.
Sortimentul roşu este o sursă excelentă de flavonoide (antioxidanţi), cu rol pozitiv în prevenirea cancerului. De altfel, în general, strugurii au efecte antitumorale, datorită acidului elagic, ce reduce cu până la 70% incidenţa cancerului, în special a celui pulmonar. E bine de ştiut şi că substanţa numită quercitină inhibă dezvoltarea melanoamelor maligne, iar resveratrolul ameliorează activitatea hormonală, combate infertilitatea şi menopauza prematură, dar previne şi cancerul la sân.

Îndepărtează stările febrile
Strugurii se întrebuinţează şi în industria cosmetică, sucul lor fiind folosit pentru curăţarea şi catifelarea pielii. Pentru a vă relaxa cu o mască tonifiantă, pentru ten normal, zdrobiţi boabele de la un ciorchine şi, cu un tampon de vată, umeziţi uşor tenul. Lăsaţi să acţioneze două-trei minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Faţa dumneavoastră va străluci. De asemenea, cataplasmele cu struguri îndepărtează durerile abdominale şi stările febrile.

Uleiul din seminţe încetineşte procesul de îmbătrânire

Deosebit de valoros datorită acţiunilor acidului tartaric şi a vitaminei E, uleiul din seminţe de struguri ajută în plus la diminuarea permeabilităţii vaselor capilare şi la îmbunătăţirea circulaţiei periferice, la scăderea nivelului de colesterol din sânge, la creşterea imunităţii şi la reducerea varicelor. Foarte importante sunt rolurile de încetinire a procesului de îmbătrânire şi de păstrare a elasticităţii pielii.

- Sucul de struguri nu este recomandat în următoarele situaţii: hipertensiune gravă, afecţiuni renale grave, retenţie de lichid în ţesuturi, diaree cronică, iar boabele sunt contraindicate persoanelor diabetice, din cauza conţinutului mare de zaharuri (15%-20%).
- Sâmburii conţin ulei gras, ce are rol benefic asupra nivelului colesterolului din sânge şi a vaselor sangvine.