Main menu

header

de Ana Trifan

Ciumăreaua este o plantă sălbatică ce s-a utilizat în Europa, în Evul Mediu, pentru tratarea ciumei bubonice ce a omorât milioane de oameni. A fost adusă în Europa din Asia, dar acum poate fi găsită în toate zonele unde clima e temperată, iar solul umed şi nisipos.

Afrodiziac de succes
În mod tradiţional, europenii foloseau planta pentru a provoca transpiraţia, cu scopul de a reduce febra, dar şi pentru a trata infecţiile cauzate de viermi parazitari sau de muşcături de şarpe.
Amerindienii întrebuinţau ciumăreau în mai multe scopuri. În primul rând, era considerată un afrodiziac, de mare folos bărbaţilor care se confruntau cu probleme de erecţie. De asemenea, se considera că ceaiul de ciumărea, consumat cu regularitate, le ajuta pe femei să-şi recapete frumuseţea şi sănătatea. Ceaiul din rădăcina de ciumărea era administrat şi copiilor, cu scopul de a le stimula dezvoltarea musculară.

Pentru sâni mai mari
În medicina naturistă modernă de astăzi, herbaliştii recomandă ceaiul de ciumărea pentru tratarea diabetului, dar şi pentru combaterea febrei, a tusei puternice şi pentru reglarea menstruaţiilor. De asemenea, tratamentul cu ciumărea este recomandat femeilor care abia au născut, pentru stimularea lactaţiei, dar şi celor care vor să aibă sâni mai mari.
Celebrul medic naturist Nicholas Culpepper a declarat că infuzia de ciumărea este benefică pentru a combate oboseala picioarelor, stimulând circulaţia în această zonă. Pentru acest lucru, aveţi nevoie de o infuzie preparată dintr-o mână cu frunze la 2 litri cu apă clocotită şi apoi lăsată să se răcească.

Combate rezistenţa la insulină
Substanţele active din plantă sunt galegină (compus cu efect antidiabetic), tanin şi crom. Mai multe studii au arătat că ciumăreaua reduce nivelul zahărului din sânge, adică scade glicemia.
Încă din Evul Mediu, ciumăreaua era cunoscută pentru faptul că ameliora simptomele diabetului. Analize moderne au arătat că planta conţine elemente similare guanidinei, o substanţă ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, prin mecanisme de combatere a rezistenţei la insulină.

Mod de administrare

- Pentru diabet: ceaiul de ciumărea se prepară dintr-o linguriţă cu frunze uscate, peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Vasul se lasă acoperit timp de un sfert de oră, după care lichidul se strecoară şi se consumă. Bolnavilor de diabet li se recomandă câte trei-patru căni pe zi. Atenţie însă! Întrebaţi medicul înainte să începeţi un asemenea tratament;
- Pentru scăderea febrei este bun ceaiul preparat din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Nu beţi mai mult de trei căni pe zi!
- Pentru creşterea sânilor se recomandă ceai obţinut din o linguriţă cu plantă uscată. Se vor consuma câte trei-patru căni pe zi, timp de cel puţin trei luni;
- Cei care vor să beneficieze de efectul afrodiziac trebuie să bea seara câte 2-3 ml de tinctură de ciumărea, cu o jumătate de pahar cu apă;
- Pentru stimularea lactaţiei se bea dimineaţa câte o cană cu ceai de ciumărea, preparat dintr-o linguriţă cu plantă uscată lăsată timp de zece minute la infuzat în apă clocotită;
- Pentru reglarea menstruaţiei se bea câte o cană cu ceai în fiecare dimineaţă, timp de cel puţin trei-patru luni, pentru a se putea observa primele efecte.

Pont! Ciumăreaua este folosită în creme pentru mâini şi picioare, datorită efectului vasodilatator, care stimulează circulaţia periferică, alungând senzaţia de oboseală.

- Ciumăreaua se găseşte în magazinele de produse naturiste sub formă de ceai, de tinctură, de extract sau de capsule.