Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Indiferent că sunteţi părinţi, bunici sau adolescenţi, întotdeauna e bine să cunoaşteţi câteva remedii naturiste, care sunt la îndemâna oricui. În acest fel, în situaţia în care vă veţi confrunta cu diverse afecţiuni veţi şti cum să acţionaţi rapid. Iată câteva tipuri de comprese şi afecţiunile pe care le puteţi trata cu ajutorul lor.

Podbalul vindecă varicele
Persoanele care suferă de ulceraţii sau varice pot apela cu încredere la compresele pe bază de urzică moartă. Puneţi trei linguriţe cu vârf de plantă la 250 de mililitri de apă clocotită, iar când infuzia e gata umeziţi puţin tifon şi puneţi pe zona cu probleme. Pentru dureri de dinţi, de ochi, conjunctivite sau erupţii cutanate care provoacă mâncărimi ori supuraţii apelaţi la muşeţel. Pentru asta turnaţi un litru de lapte clocotit peste două linguri cu muşeţel, lăsaţi două-trei minute la infuzat şi apoi aplicaţi sub formă de comprese calde. Pentru cei care suferă de leziuni ale ţesutului cu umflături vineţii sau ulcer scrofulos e nevoie de comprese cu podbal. Mai mult, vaporii din această infuzie fierbinte se pot dovedi utili în caz de bronşite cronice şi în insuficienţă respiratorie sau sufocantă.

Cele cu brusture, bune în caz de luxaţii sau de picioare umflate
În caz de entorse, luxaţii, picioare umflate sau chiar arsuri ori plăgi care vă dau usturimi puneţi pe locul dureros comprese cu brusture. Acestea se obţin din frunze proaspete de plantă, pe care trebuie să le zdrobiţi cu sucitorul pe un capac de lemn şi să le aplicaţi apoi pe zona afectată, sub formă de cataplasmă, de mai multe ori pe zi. Repetaţi procedura cât timp va fi nevoie, până la dispariţia problemei. Tot pentru răni, dar şi pentru înţepături sau tăieturi sunt bune şi compresele cu creţişoară. La fel ca în cazul de mai sus, şi acestea se zdrobesc şi se aplică pe zona afectată.

Terci de tătăneasă versus dureri de ceafă
Tot pentru luxaţii, entorse, noduri de artrită, umflături, dureri de ceafă sau apoplexie puteţi folosi fără probleme compresele cu terci de tătăneasă. Iată cum se prepară acestea: spălaţi bine rădăcinile şi măcinaţi-le fin, apoi amestecaţi-le cu puţină apă clocotită şi câteva picături de ulei până se formează ca un terci pe care-l veţi întinde pe o pânză şi îl veţi aplica pe zona cu probleme. E important să vă grăbiţi, deoarece acesta îşi face efectul mai bine atunci când încă este cald, situaţie în care poate calma şi durerile reumatice.
Dacă aveţi băşici sau roşeli la picioare provocate de încălţăminte, puteţi apela cu încredere la compresele pe bază de pătlagină. Acestea mai sunt indicate în caz de răni, crăpături la picioare, tăieturi, înţepături de insecte, muşcături de câine turbat sau animale veninoase. În plus, frunzele frecate puţin cu sare se pot aplica la gât în caz de guşă.

Traista-ciobanului „aburită“, pentru hernia inghinală
În cazul sânilor umflaţi, pentru hemoragiile renale şi în hernia inghinală sunt recomandate compresele cu aburi din plante, de preferat din coada-calului sau traista-ciobanului. Iată cum trebuie să procedaţi. Puneţi apă la fiert într-o oală, iar deasupra ei aşezaţi o sită în care veţi pune plantele. În timp ce fierbe apa, aburul va umezi plantele, pe care apoi le veţi lua şi le veţi pune într-un tifon cu ţesătura rară şi o dată formată compresa, o veţi aplica pe locul dureros. E necesar să acoperiţi totul cu un material din lână şi să legaţi strâns, astfel încât să nu intre absolut deloc aer rece. Lăsaţi să acţioneze două ore sau chiar peste noapte.

- Pentru prepararea compreselor aveţi nevoie de tifon steril, mai ales în cazul rănilor deschise.