Main menu

header

de Liliana Simidon

Laringita constă în inflamaţia mucoasei laringiene şi apare în cazul unei viroze sau al altor infecţii, dar poate avea şi cauze precum suprasolicitarea vocii, tumori maligne, variaţii bruşte de temperatură, atmosfera umedă şi poluată sau inspiraţia de aer şi vapori iritanţi. Leacurile din natură, precum ceaiul de nalbă, de podbal şi inhalaţiile cu muşeţel sau ulei de eucalipt pot fi de mare ajutor.

Consumaţi doar sucuri din fructe şi din legume
Câteva dintre principalele simptome ale laringitei sunt: vocea răguşită, dură, fără sunet, care poate chiar să cedeze complet. Pot să apară uneori jenă la înghiţit, uscăciune a gâtului, o tuse uscată iritativă şi, în situaţii particulare, tumefieri ale nodulilor limfatici ai gâtului şi dureri ce pot să ajungă până în zona urechilor.
Trebuie acţionat încă de la debutul bolii, când aceasta este în faza acută, căci, dacă se cronicizează, lucrurile se pot complica.
Primii paşi în tratarea laringitei sunt repausul vocal şi renunţarea la fumat.
În această perioadă, hrana trebuie să fie cât mai uşoară. Trei până la cinci zile se consumă sucuri din fructe şi din legume, obţinute în casă şi băute imediat. Apoi se trece la un regim cu lactate degresate, ouă fierte moi şi multe vegetale.

Gargara cu flori de arnică este binevenită
Începeţi să faceţi gargară câteva zile la rând cu apă şi sare grunjoasă. O altă combinaţie pentru gargară este ceaiul de flori de arnică.
Beţi ceai de nalbă - două sau trei căni pe zi, îndulcite cu miere, iar după ele nu se mai consumă nimic timp de o jumătate de oră. Cu acest lichid se poate face şi gargară.
Combinaţia de ceai de podbal, nalbă şi plămânărică este şi ea utilă, ameliorând simptomele.
Şodoul băut dimineaţa şi seara, pe stomacul gol, este un adevărat medicament pentru laringită. Se amestecă 200 ml lapte fierbinte cu un gălbenuş, miere şi o linguriţă rasă cu unt. După administrarea acestuia nu se consumă nimic minimum o jumătate de oră.

Faceţi inhalaţii cu esenţă de eucalipt
Inhalaţiile sunt şi ele de mare folos în această perioadă dimineaţa (dacă nu plecaţi apoi de acasă) şi seara. Se procedează astfel: la un litru de apă fierbinte se adaugă două linguri cu vârf cu muşeţel şi cimbru şi se pun două-trei picături de ulei de eucalipt. Acest amestec se pune într-un vas cu gură mai largă şi vă aşezaţi în faţa lui cu un prosop pe cap, ca să puteţi inhala vaporii. Atenţie să nu vă opăriţi!
În cazul în care nu puteţi apela la aceste inhalaţii, consumaţi ceaiuri în care aţi adăugat două-trei picături de ulei de brad, de pin sau de lavandă.
Propolisul nu ar trebui să vă lipsească în această perioadă (dacă îl toleraţi), fie că îl folosiţi sub formă de baton, tinctură sau tablete. Şi fagurele de miere de albine vă poate ajuta - se mestecă mult timp şi apoi nu se bea şi nu se mănâncă nimic timp de o jumătate de oră.
În caz de laringită vă mai pot fi de folos curele cu suc din orz verde (50 ml, de două-trei ori pe zi) sau cu boabe de ienupăr.

Recomandări

FLU SHIELD: compoziţia deosebită face ca acest produs să fie un scut imbatabil împotriva simptomelor asociate, a infecţiilor de tract respirator superior. Util pentru cei care au sistemul imunitar precar. Administrare: una-două capsule de două-trei ori pe zi.
COUGH KALP: dacă laringita este însoţită şi de o tuse seacă iritativă, atunci puteţi apela la acest produs. Poate reduce frecvenţa răcelilor şi a acceselor de tuse. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
BIOSEPT-PLUS: are proprietăţi antibiotice, utile împotriva unui spectru larg de germeni patogeni, dar este totodată şi antiviral, antiinflamator, analgezic, fiind de un real folos în cazul infecţiilor şi inflamaţiilor din sfera ORL (laringită, faringită, bronşită). Administrare: două-trei picături cu miere, înainte de mese.
VASAKA - în cazul afecţiunilor respiratorii (laringită, bronşită, astm bronşic, tuse seacă sau cu expectoraţie), îţi uşurează mult boala. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.

- În perioada rece folosiţi aparate speciale ce reglează umiditatea din casă sau puneţi prosoape umede pe calorifer.