Main menu

header

de Adela Stăncescu

Mai puţin cunoscut în România, moşmonul creşte de peste 3.000 de ani în Europa de Sud-Est şi în Asia de Sud-Vest. Este un arbust exotic, cu tulpină scurtă, ale cărui fructe, numite şi scoruşe, bogate în vitamine şi minerale, sunt recunoscute pentru efectele tămăduitoare, în special în cazul bolilor intestinale.

Un remediu pe cale de dispariţie
Cu toate beneficiile pe care le are asupra organismului, în prezent, arbustul este cultivat foarte rar, chiar şi în regiunile din care provine, fiind astfel pe cale de dispariţie. În România, moşmonul a fost introdus prin cultură, dar apare şi sporadic pe unele coline. Este rezistent la secetă şi la geruri, însă are nevoie de soluri fertile, suficient de umede.
În epoca medievală, moşmoanele erau consumate atât pentru calităţile nutritive, cât şi pentru proprietăţile lor tămăduitoare. Medicina modernă i-a recunoscut aceste valori terapeutice şi i-a adăugat alte caracteristici rezultate în urma cercetărilor făcute asupra fructelor.

Dizolvă pietrele de la rinichi
Moşmoanele sau scoruşele seamănă cu merele, au un gust acrişor şi sunt zemoase şi săţioase. Bogate în potasiu, zahăr, săruri minerale, acizi organici, proteine, fenoli şi flavonoide, precum şi în vitaminele B şi C, fructele sunt folosite adesea ca remediu natural pentru tratarea diferitelor afecţiuni ale stomacului şi pentru reglarea tranzitului intestinal. Sunt un bun diuretic, iar specialiştii le recomandă pentru enterite, dizenterie şi diaree. Consumate în fiecare zi, curăţate de coajă, sunt de un real ajutor în litiaza renală, gută şi în reumatism.
Se poate face şi ceai din moşmoane, bogat în betacaroten, vitaminele B1 şi C, calciu şi fier, având efecte pozitive asupra ficatului şi a ochilor. De asemenea, frunzele şi rădăcina moşmonului sunt eficiente în tratarea malariei şi a leishmaniozei cutanate - o boală parazitară transmisă de la animale la om.

Se poate prepara în multe feluri
Moşmoanele se culeg toamna, după căderea brumei, şi se depozitează până ce miezul se înmoaie. În unele ţări, ele sunt murate sau marinate, iar în industrie sunt folosite la fabricarea marmeladei, jeleurilor, magiunului şi a siropurilor.

- Din mugurii arbustului se fac diverse preparate, care reduc excesul de foliculină.
- Potrivit unui studiu recent, moşmoanele sau scoruşele sunt bogate în antioxidanţi, iar consumarea lor în fiecare zi reduce riscul îmbolnăvirii de cancer.