de Roxana-Ioana Ancuța
Fie că se află pe față sau în alte zone ale corpului, prezența psoriazisului vă poate crea o senzație de disconfort. Cu toate acestea, pentru cine dorește și simte nevoia să mascheze porțiunile de piele afectate de psoriazis, iată că venim cu câteva sfaturi și propuneri de machiaj.
Spălați și curățați tenul într-o manieră delicată
Primul pas constă în spălarea și curățarea tenului, cu ajutorul produselor recomandate și aprobate de medic. Cu ajutorul unui prosop puțin mai aspru, dar nu dur, curățați straturile și așa-zișii „fulgi” uscați de piele. Asigurați-vă că această curățare o realizați eficient, însă într-o manieră delicată, fără a agresa pielea.
Alegeți o cremă hidratantă, hipoalergenică
Pasul doi - hidratarea. Alegeți o cremă hidratantă fără parfum, hipoalergenică, cu proprietați antiinflamatoare și care nu astupă porii. După aplicarea cremei emoliente, așteptați aproximativ zece minute înainte să treceți la pasul următor. Pielea din jurul psoriazisului trebuie să fie hidratată, dar nu grasă, altfel machiajul nu va fi aplicat și fixat corespunzător pe ten.
Folosiți primerul
Pasul trei - primer. Odată ce au trecut cele zece minute, timp în care pielea s-a hidratat bine datorită cremei pe care ați aplicat-o, mergeți la pasul următor. Primerul este recomandat înaintea folosirii oricărui alt produs cosmetic, el ajută atât la realizarea machiajului, dar mai ales la menținerea acestuia o perioadă cât mai lungă de timp, pe durata unei zile. El formează un fel de barieră protectoare între piele și produsele de machiaj, dând pielii un aspect catifelat și uniform.
Amestecați două feluri de fond de ten pentru a obține culoarea dorită a pielii
Pasul patru - fondul de ten potrivit. În funcție de aspectul pielii, s-ar putea să doriți aplicarea unui strat mai gros de machiaj, pentru o acoperire mai mare (full coverage make-up). Testați produsul de make-up pe o suprafață mică a pielii, pentru a vedea dacă apar reacții adverse. Ca și în cazul tenului normal, alegeți produsele potrivite nuanței pielii dumneavoastră. Sfat: testați diferite nuanțe pe pielea din apropierea psoriazisului, nu deasupra acestuia. Dacă este necesar, amestecați două produse pentru a obține culoarea dorită. Vârfurile degetelor sunt cele mai bune instrumente pentru a realiza un machiaj uniform. Înainte de a întinde fondul de ten puneți o cantitate mică pe dosul palmei. Căldura îl va ajuta să se întindă mai ușor pe piele. Așadar, aplicați un prim-strat subțire, apoi un al doilea, la fel de subțire și, dacă este cazul, încă un strat, până obțineți acoperirea pe care o considerați potrivită.
Apelați la o pudră fixatoare fină, după care pulverizați un spray pentru stabilitatea fardului
Pasul cinci - fixați machiajul. Desigur, vă doriți ca machiajul să reziste cât mai mult timp pe parcursul zilei. Mai mult decât atât, să înfrunte cu bine temperaturile zilei și să aibă un aspect decent indiferent de activitățile întreprinse. Pentru asta, folosiți o pudră fixatoare fină, după care pulverizați un spray pentru fixarea machiajului (acesta poate fi rezistent la apă, transpirație, transfer). Dacă doriți un aspect mai mat, după aplicarea spray-ului de față fixator, mai pudrați încă o dată tenul.
Optați pentru un demachiant uleios
Pasul șase - îndepărtarea machiajului. Toate operațiunile menționate mai sus trebuie executate cu blândețe. Inclusiv pasul final care este demachierea. Optați pentru un demachiant uleios. Îndepărtează ușor machiajul și nu usucă pielea.
Puteți cere sfatul specialiștilor
Pentru unele persoane, toți acești pași pot reprezenta ceva simplu, ușor de realizat și de respectat, dar pentru altele... nu. Dacă simțiți că nu vă descurcați, cereți sfatul medicului, mai ales atunci când trebuie să alegeți produsele cosmetice pe care urmeză să le aplicați pe față, dar și al unui specialist în make-up care vă va ajuta în ceea ce privește tehnicile de machiaj potrivite și vă va da o mână de ajutor în alegerea produselor recomandate tipului dumneavoastră de ten. Cu timpul, veți găsi ceea ce căutați, veți căpăta experiență și vă veți crea o rutină de îngrijire a pielii.
Ce produse cosmetice trebuie să evitați
Unele produsele de frumusețe, cum ar fi corectoarele sau fondurile de ten, conțin ingrediente care pot dauna sau agrava simptomele și aspectul psoriazisului. Când le cumperați, citiți etichetele sau întrebați vânzătorii ce ingrediente conțin acele produse. Evitați coloranții, deseori folosiți în compoziția produselor de machiaj pentru a conferi acoperire mai mare și pigmentare mai puternică. Nu este recomandat alcoolul - usucă și este un ingredient dur pentru multe tipuri de piele, dar mai ales pentru pielea afectată de psoriazis. Nu pulverizați parfumuri pe zonele afectate!
Kim Kardashian şi Cyndi Lauper se confruntă şi ele cu această afecţiune
Kim Kardashian și Cyndi Lauper sunt două dintre vedetele care se confruntă cu psoriazis. Kardashian are această afecțiune de la vârsta de 25 de ani, iar ultimul deceniu l-a petrecut învățând cum să gestioneze cel mai bine „situația”. În ciuda erupțiilor cutanateși a durerilor articulare pe care le suferă frecvent, ea nu a lăsat psoriazisul să-i ia din strălucire. „Am devenit extrem de obișnuită cu psoriazisul meu. M-am împrietenit cu el. Indiferent unde se află pe corpul meu, uneori îmi place să-l arăt, iar alteori nu vreau să se zărească deloc, așa că îl acopăr cu machiaj corporal (foto stânga). Am încercat tot felul de produse naturale - unguente, creme, ser și spumă cosmetică, și toate produsele pe care mi le-a recomandat dermatologul. Am încercat tot ce era de încercat. Sfatul meu este următorul: dacă aveți psoriazis, nu lăsaţi acest aspect să vă strice și să vă afecteze viața. Faceţi ce vă stă în putere, dar nu-l lăsaţi să preia controlul”. Cyndi Lauper a fost diagnosticată cu psoriazis în 2010 și de atunci a folosit platformele de socializare pentru a educa oamenii în acest sens și pentru a le reaminti celor care îl au că nu sunt singurii și nu sunt... singuri! „Este important să știţi că nu sunteţi singuri”, a spus artista pentru Asociația Academiei Americane de Dermatologie. „În Statele Unite, 7,5 milioane de oameni trăiesc cu psoriazis. Dacă nu doriți să vorbiți cu nimeni despre asta, căutați informații online. Documentați-vă, citiți poveștile și experiențele diferitelor persoane care suferă de psoriazis”.