Main menu

header

  În munţii statului american Oregon se întâlneşte o floare foarte frumoasă, cu petale albe şi cu parfum delicat. Văzută din depărtare, această floare, ce creşte mai ales pe valea unui râu, este uşor confundată cu un fluturaş. Tocmai de aceea, numele popular al Calochortus umpquaensis Fredricks este mariposa.

  Preferă zonele tropicale
 Planta, specifică zonei Munţilor Klamath, sud-vestul Oregonului, face parte din familia Liliaceelor, ce numără 478 de specii în America de Nord şi aproximativ 4.200 de specii în lumea întreagă.
  Familia Liliacee este destul de variată. De la plante ornamentale şi agricole la cele frecvent utilizate în industria farmaceutică. Deşi sunt răspândite în lumea largă, cele mai multe dintre membrele acestei familii cresc în zonele tropicale. Mariposa este o plantă perenă, cu tulpină dreaptă, ce se dezvoltă dintr-un bulb ovoid. Are o singură frunză, cu o lungime de 20-30 cm şi cu peri de-a lungul nervurilor paralele de pe suprafaţa interioară. Suprafaţa exterioară este netedă. Inflorescenţa este formată dintr-una sau mai multe flori, însoţite de una sau mai multe perechi de bractee. Florile au trei petale, cu o lungime de circa 3,5 cm şi cu o culoare ce variază de la alb la crem, cu puncte violet închis aproape de bază, şi trei sepale. Perii de culoare violet acoperă partea inferioară a fiecărei petale, iar alţii, de culoare albă, din ce în ce mai rari, jumătatea superioară. Fructul este reprezentat de o capsulă cu o lungime de 3-5 cm.

  Creşte pe pajişti
  Habitatul acestei plante variază de la pajişti la pante stâncoase acoperite de păduri, dar mariposa se dezvoltă cel mai bine pe pajişti sau la marginea pădurilor. Solurile stâncoase au concentraţii mari de metale grele, precum nichel şi cadmiu, şi în acelaşi timp niveluri minime de nutrienţi necesari creşterii plantelor, cum ar fi azotul, calciul şi potasiul. Specii înrudite cu mariposa sunt: pinul Jeffrey (Pinus jeffreyi), cedru tămâios (Calocedrus decurrens), douglas verde (Pseudotsuga menziesii) etc.
Elena Şerban