Main menu

header

12-01-1de Elena Şerban

„Scufiţa roşie” sau „Motanul încălţat” sunt două dintre cele mai cunoscute poveşti pentru copii. Autorul lor, Charles Perrault, este însă un scriitor deosebit de prolific, dar puţin cunoscut. Despre multe dintre poveştile sale se crede că au fost scrise de fraţii Grimm, însă aceştia doar au preluat ideile principale şi personajele şi le-au... înflorit.

Charles Pirrault s-a născut la 12 ianuarie 1628, la Paris, în familia unor nobili bogaţi. A studiat la cele mai bune şcoli şi s-a îndreptat încă din copilărie spre o carieră în administraţia publică, fiind avocat de profesie. A început să cocheteze cu literatura în 1660, cu versuri uşoare şi poezii de dragoste. Scriitorul nu este doar autor de literatură pentru copii. El a rămas în istoria literaturii şi pentru „Tom Degeţel”, dar şi pentru poemul său „Epoca lui Ludovic cel Mare”.

Perrault s-a însurat târziu, când avea 44 de ani, cu Marie Guichon, în vârstă de doar 19 ani. Din nefericire pentru el, soţia sa a murit tânără, în 1678. Rămas singur cu doi copii, a continuat să scrie poveşti precum „Mama Gâscă”, menite a-i distra pe cei mici. Creaţiile sale reprezintă versiunea modernă a unor poveşti populare aproape uitate, repovestite de Perrault într-un stil simplu şi firesc.

Perrault este cel care l-a sfătuit pe Ludovic al XIV-lea să amplaseze în grădinile de la Versailles 39 de statui reprezentând tot atâtea fabule ale lui Esop. Scriitorul a murit în 1703, la Paris, şi a fost înmormântat cu onoruri, deoarece era membru al Academiei Franceze.