de Laura Zmaranda
Pentru mulţi dintre noi acel moment perfect la care visăm este clipa în care, în faţa lui Dumnezeu şi a celor dragi, ne unim destinele cu sufletul-pereche. În ultima vreme, aşteptările privind organizarea acestui eveniment sunt tot mai exigente. Ne dorim ca totul să decurgă perfect şi să creăm un decor de poveste, în care toate elementele să se îmbine armonios. Irina Predescu (foto), managerul unei afaceri aflate la început de drum în ţara noastră, ne-a prezentat un serviciu pe care îl prestează de aproape patru ani. Este vorba despre eliberarea fluturilor în cadrul evenimentelor speciale, un serviciu pe care, după cum ne-a mărturisit, tot mai mulţi îl caută.
O afacere specific americană
- Cum v-a venit ideea demarării unei afaceri atât de neobişnuite pentru peisajul românesc?
- Cunoşteam ideea de eliberare de fluturi vii de pe piaţa americană şi mi se părea un lucru extraordinar şi ieşit din comun. Încântată de ideea de a crea o atmosferă mirifică în cadrul unei petreceri private am căutat să văd dacă există un astfel de serviciu, însă nimeni nu se ocupa cu o astfel de îndeletnicire pe piaţa românească sau pe piaţa est-europeană. Atunci am decis să încep eu o astfel de afacere, chiar dacă la momentul respectiv nu cunoşteam nimic despre amploarea şi dificultăţile tehnice ale unui proiect de acest gen.
- Care au fost primii paşi pe care i-aţi făcut în acest sens?
- Am început să mă documentez temeinic asupra fenomenului pe continentul nord-american şi asupra serviciului de eliberări de fluturi vii pe mapamond. Am luat ca drept reper modelele de afacere americane, care, în opinia mea, sunt un real succes. Investiţiile iniţiale au constat în cursuri de pregătire - inclusiv marketingul acestui serviciu - şi în foarte multe cărţi şi alte materiale de profil.
Serviciu unic în ţară
- De unde aţi achiziţionat primele exemplare?
- Primii 50 de fluturi i-am cumpărat din Marea Britanie. Prima comandă a fost pentru mine, pentru a testa capacitatea personală de a face faţă unei comenzi reale.
- Mai există cineva în ţara noastră care oferă astfel de servicii?
- Din cunoştinţele mele, suntem singurii care se ocupă cu o astfel de afacere, deşi ştiu că au existat câteva tentative.
- Ce specii comercializaţi?
- Momentan oferim următoarele specii: Fluturi albi, Ochi de Păun, Coada-Rândunicii şi Vanessa Cardui. Coada-Rândunicii este cel mai mare fluture din ofertă. Are o anvergură a aripilor de până la 8 centimetri şi un colorit impresionant. Acest fluture este disponibil începând cu jumătatea lunii august. Fluturii din specia Ochi de Păun sunt exemplare mari, cu o anvergură maximă a aripilor de aproximativ 7 centimetri, partea lor superioară este colorată în roşu aprins şi albastru. Este un fluture prietenos şi vioi, care vă completează evenimentele începând cu primele zile ale lunii iulie. Vanessa Cardui este un fluture de dimensiune medie, cu o anvergură maximă a aripilor de aproximativ 6 centimetri. Partea superioară a aripilor este colorată în portocaliu, crem şi negru, iar partea inferioară aproape exclusiv în portocaliu. Această specie se poate comanda începând cu luna martie a fiecărui an. Cel mai căutat fluture este cel alb. Aripile lui ajung până la 7 centimetri şi sunt conturate cu nervuri graţioase negre. Este un fluture delicat şi frumos, al cărui zbor este de o eleganţă rară. Poate fi comandat la debutul sezonului de eliberări de fluturi începând cu luna mai.
Au nevoie de multă atenţie
- Ce presupune întreţinerea lor?
- Fluturii se cresc în ferme unde trebuie să se asigure un climat de viaţă corespunzător. Este nevoie de spaţiu de creştere, dezvoltare şi hrănire. Reproducerea se face tot în fermele proprii. Condiţiile generale sunt cele comune tuturor speciilor de fluturi, şi anume temperaturi adecvate, mediu steril (fără prezenţa altor insecte), întreţinere şi supraveghere permanente, hrană adaptată fiecărei specii în parte şi climă nepoluată. Fiecare specie beneficiază de propria „seră de reproducere” şi „seră de creştere şi întreţinere”.
- Care sunt preţurile pe care le solicitaţi pentru serviciile oferite?
- Preţurile încep de la 800 de lei fără TVA pentru 50 de fluturi albi şi pot ajunge la 6.200 de lei fără TVA pentru fluturii din specia Coada-Rândunicii - specie mare, extrem de frumoasă, colorată identic atât pe interiorul, cât şi pe exteriorul aripilor, cu un zbor dantelat şi elegant. Cea mai comună comandă este cea de 150 de fluturi din specia Ochi de Păun, care se situează la preţul de 3.280 lei de fără TVA.
- Ce se întâmplă cu fluturii după ce sunt eliberaţi? Mai există vreo şansă să îi recuperaţi?
- După eliberare, fluturii se reîntorc în natură, pentru că nu există nicio posibilitate de a îi recupera. Pentru că trebuie să ne conformăm unor reguli privind protecţia mediului, în oferta noastră nu există nicio specie exotică, în consecinţă, toţi fluturii care sunt eliberaţi sunt nedăunători. Fiind exemplare indigene, care se găsesc pe întreaga suprafaţă a ţării, aceştia îşi găsesc uşor un habitat nou. Firma noastră pune la dispoziţie două variante de eliberare: individuală sau în masă. Eliberarea individuală se face din plicuri sau piramide de hârtie de fiecare invitat în parte, iar eliberarea în masă presupune mai mult de 50 de fluturi care îşi vor lua zborul dintr-un decor pregătit. Eliberarea fluturilor se face doar pe timp de zi, cu minimum două ore înainte de apusul soarelui, şi sub nicio formă pe timp de ploaie.
• În funcţie de specie, fluturii pot trăi de la câteva săptămâni până la un an. Specia Ochi de Păun este aparte, pentru că intră în hibernare.