de Nicoleta Ghighilicea
Ascensiunea reprezentantelor sexului frumos spre vârful politicii dominate de bărbaţi nu mai poate fi oprită. Deşi numărul femeilor care se află la cârma unor state este foarte mic la nivel mondial, ele dovedesc că pot conduce cu succes chiar unele puteri ale lumii. În unele ţări sunt primele din istorie care au ajuns să ocupe funcţia supremă în stat: În India este o avocată, în Argentina, fosta Prima Doamnă, în Brazilia, o luptătoare de gherilă, iar în Costa Rica, o femeie politolog.
Dilma Rousseff, „doamna de fier” a Braziliei
Numită de presa din Marea Britanie cea mai puternică femeie din lume, Dilma Rousseff a ajuns preşedinte al Braziliei în 2010, la vârsta de 63 de ani. Este fiica unui bulgar comunist, de profesie avocat, care a emigrat din motive politice. Când era copil, Dilma visa să ajungă balerină, pompier sau artistă de circ. Născută într-o familie bogată, a avut o educaţie aleasă, cu lecţii private de pian şi de franceză. Tatăl său a murit când ea avea 14 ani. De la el a moştenit activismul politic, astfel că doi ani mai târziu s-a înscris într-o grupare comunistă. După lovitura de stat din 1964, s-a înrolat în mişcarea de rezistenţă împotriva dictaturii militare şi a fost o luptătoare curajoasă. În 1970 a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la crime şi spargeri de bănci, iar în acest timp a fost torturată de mai multe ori.
După ce a fost eliberată, a urmat studii economice. La zece ani după ce a ieşit din penitenciar, fosta luptătoare de gherilă a ajuns secretar de stat în Ministerul Energiei. Apoi s-a înscris în Partidul Muncitorilor şi a obţinut diverse funcţii la nivel înalt. Înainte de a ajunge în funcţia supremă în stat, a fost timp de cinci ani şef de cabinet al fostului preşedinte Lula da Silva. A fost intens susţinută de acesta şi aşa a câştigat alegerile prezidenţiale. Chiar dacă nu are carisma lui, ea şi-a creat imaginea unei „doamne de fier”, care a promis să scoată din sărăcie 20 de milioane de brazilieni şi a exclus orice măsură de austeritate. Dilma Rousseff conduce o ţară cu 200 de milioane de locuitori, bogată în petrol, cu o economie care a ajuns pe locul şase în lume.
Cristina Kirchner, fosta Prima Doamnă în Argentina
Şi în ţara vecină, Argentina, tot o femeie deţine funcţia supremă în stat pentru prima dată în istorie. Succesoarea soţului său, Cristina Kirchner a fost aleasă preşedinte al ţării în 2007 şi, timp de patru ani, a promovat reforme economice şi sociale. Apoi a promis electoratului că va continua acest proiect dacă va obţine al doilea mandat, iar anul trecut a fost votată din nou. În prezent, Argentina trăieşte un adevărat miracol economic, după ce în urmă cu zece ani anunţase intrarea în incapacitate de plată. Avocat şi politician, în vârstă de 59 de ani, Cristina Kirchner provine dintr-o familie înstărită. A intrat în politică în timpul studenţiei şi a ajuns senator în anii ’90. Numită de presa argentiniană noua Evita, ea este comparată cu frumoasa Eva Peron, care a condus ţara alături de soţul său.
Cristina Kirchner este preocupată de imaginea sa şi se îmbracă numai în haine foarte elegante. Membri din anturajul său spun că are o pereche de pantofi pentru fiecare zi din an. Are calităţi diplomatice şi rosteşte aceleaşi discursuri înflăcărate ca şi Evita. După moartea soţului său Nestor Kirchner, în 2010, a decis ca pentru viitoarele alegeri prezidenţiale să îl pregătească pe fiul său, de 34 de ani, care acum este deja mâna sa dreaptă.
Pratibha Patil, o avocată la cârma Indiei
Una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, cu peste un miliard de locuitori, şi dotată cu arme nucleare, India este condusă de o femeie avocat, de 78 de ani, prima care ocupă această funcţie. A fost propusă de Sonia Gandhi, preşedintele Partidului Congresului, care se afla la guvernare, dar a trebuit să facă faţă celei mai disputate campanii electorale din istoria ţării. Pratibha Patil a fost acuzată că şi-a protejat fratele suspectat de omor, dar şi soţul, care este implicat într-un scandal legat de o sinucidere. Cu toate acestea a câştigat alegerile prezidenţiale din 2007, cu 65% din voturi. Victoria sa este cu atât mai surprinzătoare, cu cât a fost aleasă într-o ţară unde discriminarea femeilor este încă larg răspândită.
Pratibha Patil şi-a început cariera politică la vârsta de 27 de ani, şi de atunci a ocupat mai multe funcţii. A fost ministru în mai multe guverne ale statului Maharashtra, dar şi cea dintâi femeie guvernator al provinciei de graniţă Rajastan.
Alături de soţul său s-a remarcat prin activităţi filantropice, sociale şi educative: A înfiinţat o reţea de colegii, bănci cooperatiste şi instituţii şcolare pentru copiii săraci şi pentru cei cu deficienţe de vedere. În 1977, când era deja implicată în politică, Pratibha Patil a protestat faţă de arestarea Indirei Gandhi şi a fost arestată, iar curajul a costat-o 10 zile de închisoare.
În numărul următor vă vom prezenta şi alte femei care conduc destinele unor ţări.
Laura Chinchilla ţine frâiele în Costa Rica
Prima femeie preşedinte din Costa Rica este de profesie politolog şi are 50 de ani. Născută într-o familie de politicieni, Laura Chinchilla Miranda a studiat la Universitatea Georgetown, din SUA. După terminarea studiilor a lucrat la diferite agenţii specializate ale ONU şi la alte instituţii internaţionale, apoi a devenit viceministru pentru securitate publică, ministru al Justiţiei şi vicepreşedinte. A câştigat cursa prezidenţială încă din primul tur de scrutin, cu un discurs axat pe lipsa de securitate, traficul de droguri şi criza economică, la fel ca predecesorul său, Oscar Arias, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Le-a promis alegătorilor că va continua programele demarate de acesta, ceea ce i-a făcut pe adversari să susţină că nu este decât marioneta fostului preşedinte. Laura Chinchilla a divorţat în 1985 şi s-a recăsătorit cu un avocat spaniol care este mai mare decât ea cu 25 de ani. Este descrisă de apropiaţi ca o femeie elegantă şi distantă, dar agreabilă atunci când se simte în siguranţă.
• Brazilia, ţara cu cei mai mulţi catolici din lume, este condusă de o femeie protestantă.