de Elena Şerban
În literatura romanelor de dragoste, numele scriitoarei Danielle Steel nu mai are nevoie de nicio prezentare. Născută la New York, la 14 august 1947, Danielle Fernandes Schuelein-Steel provine dintr-o familie multietnică. Mama, portugheză, fiică a unui diplomat, şi tatăl, neamţ, moştenitorul fabricii de bere Lovenbrau, au divorţat când copila avea doar 8 ani. Ea a fost crescută mai mult în Europa, de bunicii paterni, care i-au interzis multă vreme să îşi vadă mama.
Revenită în SUA, Danielle s-a măritat la doar 18 ani cu un bancher şi a născut, când avea 19 ani, o fată, Beatrix. În ciuda vieţii de familie pline şi îndestulate, Danielle nu a renunţat la visul său din copilărie. Cel de a deveni scriitoare. În acest sens a urmat cursurile Universităţii New York şi s-a angajat ca ziaristă la o revistă. Presa nu a atras-o în mare măsură, însă a ajutat-o să îşi găsească un al doilea soţ. Pentru că, în timp ce era ziaristă, a fost trimisă să intervieveze un deţinut de la o închisoare din California. Aici l-a cunoscut pe Danny Zugelder, cu care s-a măritat imediat după divorţul de bancher.
Nici acest al doilea mariaj nu a durat prea mult. La doar o zi după divorţul de Danny Zugelder, Danielle s-a măritat cu William Toth, căruia i-a născut rapid un fiu, Nicholas.
Soţul numărul trei nu a rămas nici el până la sfârşitul vieţii. Scriitoarea a divorţat şi de el şi s-a măritat cu John Traina, alături de care a avut încă cinci copii. După John Traina, a venit rândul lui Tom Perkins, un finanţist, să devină soţul romancierei, însă cei doi au divorţat după doar cinci ani de mariaj.
De-a lungul carierei sale, cărţile Daniellei s-au vândut în mai bine de 800 de milioane de exemplare şi au fost traduse în 28 de limbi. De asemenea, multe dintre ele au fost ecranizate cu mare succes la Hollywood.
Romanele ce poartă semnătura Danielle Steel sunt siropoase şi slabe, consideră criticii. Ele sunt însă apreciate de femeile din întreaga lume, pentru faptul că le face să spere la o lume mai frumoasă.