de Elena Şerban
- La 8 septembrie 1966 a fost difuzat în SUA primul episod al unui serial ce a făcut istorie
Concepută la mijlocul anilor ’60 de Gene Roddenberry, seria „Star Trek” a devenit cea mai iubită şi cea mai vizionată producţie SF din istoria televiziunii. Scenariul imaginat de Roddenberry avea la bază un viitor optimist, în care omenirea supravieţuia unui al treilea Război Mondial. Criticii cred că serialul a fost atât de iubit deoarece, în film, lumea descoperise zborul supraluminic şi luase contact cu fiinţe raţionale din galaxie, lucruri la care omenirea visează de mii de ani.
Conflictul dintre civilizaţii
Conflictele şi temele politice din „Star Trek” sunt de fapt alegorii pentru realităţile culturale contemporane. Seria originală se ocupă de problemele anilor ’60, iar seriile mai recente reflectă subiecte mai moderne. Personajele principale, oameni şi extratereştri, explorează şi descoperă noi lumi şi civilizaţii şi, uneori, intră în conflict cu acestea. De-a lungul anilor, s-au turnat cinci serii „Star Trek” şi un serial animat.
„Seria Originală” nu s-a bucurat de un rating mare
„Star Trek: Seria Originală” a debutat în Statele Unite la NBC la 8 septembrie 1966 şi descrie povestea echipajului unei nave spaţiale şi a misiunii de cinci ani a acesteia de a ajunge acolo unde „niciun om nu a ajuns vreodată”. „Seria Originală” nu a avut un rating foarte ridicat. Puţinii fani au reuşit, culmea, să determine conducerea postului tv să continue seria vreme de aproape trei ani, difuzându-se 80 de episoade.
„Generaţia Următoare” = „Generaţia de Aur”
„Seria Originală” a fost urmată de „Star Trek: Generaţia Următoare”, care a fost difuzată în perioada 1987-1994. Serialul este considerat „Generaţia de Aur” a seriei, atrăgând încă de la început un număr uriaş de telespectatori. De altfel, primul episod al seriei, difuzat la 28 septembrie 1987, a fost urmărit de peste 27 de milioane de telespectatori. Cele mai multe scene din „Star Trek: Generaţia Următoare” se desfăşoară la bordul navei spaţiale Enterprise. Echipajul, complet nou faţă de cel din „Seria Originală”, avea aceeaşi misiune - să ajungă „acolo unde niciun om nu a mai ajuns”.
La început, criticii, dar şi mare parte a publicului nu au fost foarte încântaţi nici de scenariu şi nici de efectele speciale. Meritul de a urca serialul în preferinţele tuturor îi aparţine actorului Patrick Stewart, ales să-l întruchipeze pe căpitanul Jean Luc Picard. Treptat, „Star Trek - Generaţia Următoare” a intrat în inimile publicului şi nu a mai ieşit niciodată. Pe toată durata, serialul a avut o medie de 20 de milioane de telespectatori pe episod şi a fost cel mai vizionat serial din lume la începutul anilor ’90. A fost singurul serial „Star Trek” nominalizat pentru un Premiu Emmy la categoria „Cel mai bun serial dramatic”, pentru ultimul sezon din anul 1994. În total au fost 178 de episoade ale acestei serii.
Seria SF i-a schimbat viaţa lui Patrick Stewart
Actorul care l-a interpretat ani buni pe căpitanul Picard, britanicul Patrick Stewart, nu şi-a imaginat că rolul din acest serial SF îi va schimba cariera şi chiar viaţa. Mucalit, actorul declara într-un interviu că a fost surprins când a aflat ce succes avea personajul său. Lucra atât de mult, chiar şi 16 ore pe zi, astfel că nu avea timp să iasă în oraş sau să citească presa. A realizat nivelul uriaş al celebrităţii sale abia când a fost invitat la o convenţie „Star Trek”. „Am văzut atunci că mii şi mii de oameni mă cunoşteau şi ştiau replici întregi de-ale mele. Am fost mai mult decât surprins. Asta mai estompa puţin din dorul de familie, care rămăsese să locuiască în Marea Britanie”, declara el.
Jean Luc-Picard l-a făcut celebru la nivel global pe Patrick Stewart şi i-a adus şi o avere considerabilă. Rolul Jean Luc-Picard s-a lipit atât de mult de cariera actorului, încât acesta a primit greu alte filme. Abia după aproape zece ani a fost desemnat să joace rolul Profesorului X din seria „X-men”.
„Deep Space Nine” se concentrează pe război, religie şi compromisuri politice
După succesul uriaş al „Star Trek - Generaţia Următoare”, era greu de crezut că cineva va mai turna un alt serial tv din aceeaşi franciză. Mai ales că Gene Roddenberry, creatorul, murise cu câţiva ani înainte. Ei bine, minunea s-a întâmplat. A fost scris scenariul pentru „Star Trek: Deep Space Nine”, care a rulat pe parcursul a şapte sezoane. În premieră, în acest serial, rolul comandantului a fost jucat de un actor de culoare. „Deep Space Nine” este diferit de celelalte, prin faptul că acţiunea principală nu se desfăşoară pe o navă spaţială, ci pe staţia cu acest nume.
În cele 176 de episoade, „Deep Space Nine” se concentrează mai mult pe război, religie şi compromisuri politice şi are replici foarte amuzante, fără a fi însă o comedie. Seria s-a filmat între anii 1993 şi 1999.
„Voyager”: o femeie la comandă
Între 1995 şi 1999, în 172 de episoade, „Star Trek Voyager” încerca să îşi facă loc în inimile iubitorilor genului. Era un alt serial, o nouă premieră. În „Voyager”, personajul principal, comandantul, este o femeie. Aventura începe în Sectorul Delta aflat la 70.000 de ani-lumină de Pământ. Pe parcursul călătoriei de întoarcere pe Pământ, echipajul trebuie să evite tentaţiile şi să învingă provocările.
„Enterprise”, un eşec
Seria „Star Trek Enterprise” a rulat doar două sezoane (98 de episoade) şi descrie misiunile de explorare a spaţiului de echipajul navei spaţiale Enterprise, o nouă navă care este capabilă să ajungă mai departe şi mai repede decât au reuşit oamenii vreodată. Datorită numelui, seria a avut la început audienţe uriaşe, însă acestea au scăzut treptat. La fel ca în cazul primei serii, filmările au continuat până în 2005, dar au fost totuşi oprite din cauza ratingului mic.
În spaţiu, după moarte
Anii întregi în care au jucat în seriile „Star Trek” i-au făcut pe actori să iubească peste măsură spaţiul cosmic. Mulţi dintre ei, de altfel, şi-au găsit liniştea după moarte abia după ce au dat o tură prin spaţiu. Unul dintre aceştia, James Doohan, care a interpretat rolul unui inginer în „Seria Originală”, şi care a murit în 2005, a ajuns în spaţiu după decesul său. Rămăşiţele lui Doohan au fost puse într-o navetă privată lansată în spaţiu alături de un CD cu peste 11.000 de mesaje din partea fanilor. Şi creatorul „Star Trek”, Gene Roddenberry, a avut parte de acelaşi tratament în 1997.
Un episod din celebrul serial de televiziune „Star Trek”, în care personajele Spock şi căpitanul Kirk erau îmbrăcaţi în uniforme naziste, a fost difuzat anul trecut, la 43 de ani de la filmarea sa. Amânarea difuzării acestui episod a fost explicată prin faptul că era mult prea aproape de Cel de-Al Doilea Război Mondial. Ca o ironie a sorţii, actorii îmbrăcaţi în uniforme germane erau de origine evreiască.
• Toate cele şase serii totalizează 726 de episoade, de-a lungul a 22 de sezoane de televiziune.
• Fanii serialului „Star Trek” nu mai trebuie să viseze cu ochii deschişi la naveta Enterprise. Aceasta ar putea fi construită în spaţiu în următorii 20 de ani de un inginer specialist în sisteme electrice.