de Gabriela Niculescu
Sunt multe mituri în lumea în care trăim, şi de multe ori ne întrebăm câte dintre ele sunt adevărate şi câte sunt false. Surprizele vin de la unele pe care le considerăm sută la sută valabile. Iată câteva exemple de mituri despre starea de bine şi despre modurile în care aceasta poate fi influenţată.
Mitul 1 - Orice muzică vă ajută să vă îmbunătăţiţi starea psihică - Fals
Muzica vă ajută, este adevărat, însă depinde în mare măsură de genul ei. De exemplu, unui grup de voluntari li s-a îmbunătăţit starea de spirit ascultând muzică de Mozart, dar li s-a înrăutăţit după ce au ascultat coloana sonoră din „Lista lui Schindler”.
Mitul 2 - Uleiul de măsline, somonul şi nucile vă fac să vă simţiţi mai bine - Adevărat
Un studiu recent a descoperit faptul că oamenii care consumă ulei de măsline sunt mai puţin predispuşi depresiei. Somonul şi nucile sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3, iar unele studii sugerează că aceşti acizi au un rol esenţial asupra îmbunătăţirii stării de spirit şi este indicată consumarea unor astfel de alimente în perioadele de stres şi de anxietate.
Mitul 3 - Să intraţi în vorbă cu străinii vă ridică moralul - Adevărat
Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au descoperit că dacă intraţi în vorbă cu persoanele străine vă îmbunătăţiţi starea de spirit. Acest lucru are la bază tocmai faptul că oamenii, în general, se tem de judecata persoanelor străine, aşa că în momentul în care intraţi în vorbă cu o persoană necunoscută, care vă zâmbeşte, va avea efect benefic asupra dispoziţiei.
Mitul 4 - Când vă simţiţi bine vă daţi seama dacă cineva vă minte - Fals
Cercetătorii australieni au descoperit că, dacă vă aflaţi într-o dispoziţie nu tocmai bună, aveţi mai multe şanse să descoperiţi dacă cineva vă minte. Când sunt într-o stare de spirit excelentă, oamenii sunt uşor de păcălit, spun cercetătorii australieni.
Mitul 5 - Starea de spirit este contagioasă - Adevărat
Un studiu recent a scos la iveală faptul că starea de spirit este contagioasă. Cineva aflat în preajma cuiva cu un tonus bun şi vesel se va molipsi de „fericirea” acestuia. După cum şi dacă va sta în preajma unui depresiv, mai devreme sau mai târziu va cădea în aceeaşi stare.
Mitul 6 - Exerciţiile fizice vă îmbunătăţesc tonusul psihic - Adevărat
Exerciţiile fizice regulate ajută la crearea de neuroni noi, vă îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul creierului şi cresc nivelul dopaminei şi serotoninei din organism, cu alte cuvinte, vă îmbunătăţesc starea de spirit.
Mitul 7 - Când îmbătrânesc, oamenii devin depresivi - Fals
Mai multe studii au relevat faptul că, o dată cu înaintarea în vârstă, oamenii tind să fie mai optimişti. Se pare că de vină este conştiinţa umană. Omul realizează că zilele îi sunt numărate, iar subconştientul îl împinge să se bucure de fiecare clipă la maximum şi să uite mai uşor lucrurile negative. Pe de altă parte, unii specialişti spun că totul ţine de creier. Mai exact, pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, se activează mai repede o parte a creierului în care se formează emoţiile pozitive.
Mitul 8 - Când renunţaţi la fumat aveţi o stare proastă - Fals
Este adevărat că fumătorii care renunţă la viciu sunt uşor iritaţi, însă starea de spirit este într-o continuă îmbunătăţire cu cât trece mai mult timp de când au renunţat. Însă, persoanele care au încercat de mai multe ori să se lase de ţigări şi de fiecare dată au eşuat au tendinţa de a intra în stări depresive, spun cercetătorii de la Universitatea Brown din Rhode Island, Statele Unite.
Mitul 9 - Când vă simţiţi bine sunteţi raţionali - Fals
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Psihologie socială din Statele Unite, oamenii care au o dispoziţie bună nu prea mai sunt raţionali. Mai mult, cad în extreme şi tind să creadă în superstiţii. De vreme ce un anumit lucru le aduce o stare de bine, vor fi tentaţi să-l tot repete, în ideea că le va aduce în continuare o bună dispoziţie.
Mitul 10 - Vremea aduce bucurii sau tristeţi - Adevărat
Tot mai multe studii confirmă ipoteza că dispoziţia unui om poate fi influenţată de vremea de afară. Soarele şi cerul senin sunt asociate cu buna dispoziţie, iar frigul şi vremea urâtă duc la accentuarea stărilor depresive.
Lipsa somnului îngraşă - Adevărat
Este important să nu pierdeţi nicio oră din noapte, deoarece corpul va resimţi oboseala şi va încerca să-şi recapete energia prin orice metodă, inclusiv prin creşterea poftei de mâncare.
Unii oameni au nevoie de mai puţin repaus - Fals
Există persoane care au nevoie de mai puţin de şase ore pe noapte pentru a fi odihnite şi a-şi păstra sănătatea intactă, dar acest procentaj este destul de mic. Dacă faceţi parte din această categorie, un indiciu este acela că vă treziţi singuri dimineaţa, fără să sune alarma, chiar şi în zilele de concediu, fără să vă simţiţi obosiţi. Cele mai multe persoane au însă nevoie de opt ore de odihnă pe noapte, procentajul restului fiind sub 1%.
Contează ora la care adormiţi - Adevărat
Persoanele care stau treze noaptea sunt de trei ori mai predispuse la depresie şi la alte boli decât celelalte, chiar dacă orele dormite sunt aceleaşi. Experţii susţin că acest fenomen se datorează undelor magnetice ale Pământului, ce rezonează cu undele noastre cerebrale. Între orele 20:00 şi 00:00, frecvenţa Pământului este ideală pentru a avea un somn liniştitor, iar după acest interval ea creşte, noi nemaiputând să ne odihnim la fel de bine. Deci, cu cât vă veţi culca mai devreme, cu atât vă veţi trezi mai odihniţi. Dacă nu vă puteţi adapta dintr-o dată, începeţi cu 15-20 de minute diferenţă pe zi.
Exerciţiile fizice seara nu vă lasă să dormiţi - Fals
De fapt, cercetările arată că nici cele mai grele exerciţii nu fac rău seara, înainte de culcare, dar cel mai bine este ca fiecare să testeze acest lucru pe propria piele.
Odihna puţină scade randamentul - Adevărat
Pierzând câte o oră la fiecare somn, într-o săptămână se adună şapte ore, adică echivalentul unei nopţi întregi de somn. Dacă pierdeţi 90 de minute într-o noapte, vă veţi reduce capacitatea de funcţionare de a doua zi cu 32%. Memoria, atenţia şi eficienţa vor scădea, rezultatul fiind asemănător cu consumul de alcool. Acesta este şi motivul pentru care au loc multe dintre accidentele rutiere.
Moţăiala mai rău oboseşte - Fals
Anumite persoane spun că puţin somn mai rău îi oboseşte, dar un moment de aţipire sub 20 de minute ar trebui să învioreze. În timpul somnului, creierul produce unde ce corespund perioadei de somn. După 20 de minute, acestea se schimbă şi este posibil să vă treziţi obosiţi, deoarece intraţi în faza de somn adânc. De aceea este bine să vă odihniţi câteva minute, nu mai mult de 20, când vreţi un plus de energie, dar nu aveţi timp pentru câteva ore bune de somn.
• O minte puternică, antrenată şi pozitivă poate învinge cu puţin efort factorii deprimanţi; dacă nu vreţi şi nu permiteţi să fiţi deprimaţi, nu veţi fi!