de Dana Purgaru
Alimente printate 3D din prafuri şi uleiuri. Acesta se pare că va fi meniul viitorului, despre care se spune că va salva omenirea.
Prima mâncare: pizza
NASA finanţează cu 125.000 de dolari un proiect ce urmăreşte printarea 3D a alimentelor din prafuri şi uleiuri. Cercetarea îi aparţine inginerului Anjan Contractor şi presupune crearea unui anumit tip de alimente care să poată fi folosite în timpul misiunilor spaţiale de lungă durată. Contractor speră însă ca această tehnologie să fie utilizată şi de publicul larg, confruntat cu diminuarea resurselor de hrană.
Sistemul de printare 3D ar utiliza pudră cu termen de valabilitate de 30 de ani. Practic, cartuşele folosite în procedeul de printare vor conţine zaharuri, carbohidraţi complecşi, proteine şi alte substanţe organice esenţiale.
Una dintre primele mâncăruri create la imprimantele 3D va fi pizza, „gătită” dintr-un strat de aluat - copt chiar în timpul printării -, un strat de sos de roşii şi unul de proteine. Fiecare reţetă va fi, de fapt, un software care îi va spune imprimantei ce fel de amestecuri trebuie să printeze.