de Elena Şerban
Numele Rodicăi Ojog-Braşoveanu este arhicunoscut cititorilor români de romane poliţiste, şi nu numai. Creatoare a două dintre cele mai amuzante, dar inteligente personaje româneşti, Minerva Tutovan şi Melania Lupu, scriitoarea s-a născut la 28 august 1939, într-o familie din lumea bună a Bucureştiului interbelic. Cu o mamă profesoară şi un tată avocat, care a fost şi deputat liberal, Rodica a beneficiat de condiţii excelente de creştere. A urmat primele clase la şcoala „Maison des Français”, şi apoi Liceul „Domniţa Ileana” (azi „Mihai Eminescu”). După absolvirea liceului, în 1955, şi-a propus să urmeze cariera tatălui şi s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Spre sfârşitul primului an de facultate, tânăra Rodica a fost exmatriculată din cauză că simpatiza cu susţinătorii revoltei populare anticomuniste din Budapesta. După numeroase scrisori adresate autorităţilor de-a lungul a cinci ani, i s-a dat permisiunea să se înscrie din nou la facultate, cu condiţia să lucreze un an în câmpul muncii. De dragul studiului, în 1961, Rodica Ojog s-a angajat ca muncitoare la Fabrica de medicamente Galenica. Apoi, în 1962, s-a înscris din nou la facultate. De data aceasta la Facultatea de Drept din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1967.
Şi, deşi părea că este îndrăgostită de ştiinţele juridice, tânăra descendentă a familiei Ojog şi-a schimbat cariera. S-a apucat serios de scris şi a renunţat la procese, după ce primul său roman, „Moartea semnează indescifrabil”, s-a bucurat de un succes considerabil în acea vreme.
Cel care a îndemnat-o să renunţe la avocatură a fost actorul Cosma Braşoveanu, care îi devenise soţ. De-a lungul carierei sale, Rodica Ojog-Braşoveanu a publicat 35 de romane, majoritatea poliţiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic, printre care „Bună seara”, „Melania”, „320 de pisici negre”, „Spionaj la mănăstire” sau „Panică la căsuţa cu zorele”.
De asemenea, este autoarea unei piese de teatru şi a cinci scenarii de televiziune. Scriitoarea a murit în a doua zi de toamnă a anului 2002.