de Elena Şerban
Charles s-a născut la 28 august 1899, în orăşelul Figeac, din Franţa. Actorul a avut o carieră întinsă pe aproape şase decenii, timp în care a jucat în nu mai puţin de 80 de filme, alături de unele dintre cele mai frumoase femei din lume.
Fiul unui simplu pieţar
Charles Boyer s-a născut într-un orăşel mic, Figeac, Lot, Midi-Pyrénées, în familia unui vânzător de piaţă. Mama sa era cântăreaţă amatoare şi pasionată de muzica de operă. De altfel, Louise Boyer nu ezita să cânte ori de câte ori avea ocazia şi îl stânjenea de multe ori pe micul Charles. Faptul că provenea dintr-o familie simplă s-a văzut în caracterul micului Charles, care, încă de la vârsta de 11 ani, s-a refugiat în filme. Plăcerea sa cea mai mare era aceea de a urmări diverse pelicule în micul cinematograf din oraş. De multe ori, copilul prefera să chiulească de la şcoală de dragul filmelor. De altfel, de la actori a învăţat să joace şi şi-a pus în practică scheciurile în diverse scenete, pe care le juca în faţa soldaţilor, în timpul Primului Război Mondial.
După prima conflagraţie mondială, Charles spera să fie acceptat la Conservatorul din Paris, pentru a studia actoria. În acea perioadă juca pe scenele diverselor mici teatre din Paris. Şansa sa a fost că, în 1920, a fost nevoit să înlocuiască un actor într-o piesă de teatru. S-a descurcat mai mult decât onorabil şi a primit rolul permanent. Totuşi a realizat că filmele, nu teatrul, sunt mai aproape de sufletul său. Aşa că a decis să se mute în Statele Unite, unde a fost cooptat rapid şi a jucat în câteva filme mute. Şi, spre deosebire de majoritatea actorilor de filme mute care nu au reuşit în carieră o dată cu apariţia filmului cu sunet, la Charles a fost total invers. Vocea sa gravă, cu accent puternic franţuzesc, a cucerit America. Laolaltă cu chipul atrăgător, Charles a devenit rapid senzaţia Hollywoodului.
Mai bun decât Jean Gabin
Primul mare succes a venit o dată cu pelicula „Red-Headed Woman”, din 1932, în care avea un mic rol. Primul rol principal l-a avut în pelicula „Caravan”, realizată în 1934, în care a jucat alături de Loretta Young. Au urmat o serie de alte filme în care a dat replica unor actriţe celebre, printre care Danielle Darrieux, Michèle Morgan, Marlene Dietrich, Greta Garbo. În 1938 a fost distribuit în rolul principal din pelicula „Pepe le Moko”, în care îl interpretează pe şeful hoţilor din Alger. Producţia a fost un remake după filmul cu acelaşi nume, în care personajul principal a fost interpretat de celebrul actor francez Jean Gabin. Şi dacă la început criticii spuneau că nimeni nu va fi mai bun decât Gabin în rolul lui Pepe, în scurt timp s-au răzgândit. Asta după ce au văzut geniala interpretare a lui Boyer. Datorită vocii sale deosebite şi a carismei cu care a fost înzestrat, Boyer a jucat în trei filme clasice de dragoste: „All This, and Heaven Too” (1940), cu Bette Davis, în „Back Street” (1941), cu Margaret Sullavan, şi în „Hold Back the Dawn” (1941), alături de Olivia de Havilland şi Paulette Goddard.
Un star mic de statură şi care a chelit
Una dintre marile drame personale ale lui Boyer a fost aceea că a început să chelească încă din tinereţe. A fost aşa o pierdere rapidă a părului, încât atunci când Bette Davis l-a văzut în carne şi oase, după ce îl ştia doar din fotografii, a cerut ca actorul francez să fie înlocuit din filmul „All This, and Heaven Too”. Un alt defect fizic al lui Charles Boyer, pe care starul încerca din răsputeri să îl ascundă, era faptul că era mic de statură; avea doar 1,70 m. De altfel, din acest motiv, în scenele în care săruta frumoasele partenere, de multe ori cu mult mai înalte decât el, starul era nevoit să se cocoaţe pe un scăunel. Evident, scenele erau filmate de la brâu în sus, iar milioanele sale de admiratoare din întreaga lume nu ştiau nimic. Şi aşa, rămâneau în extaz.
Bărbatul unei singure femei timp de 44 de ani!
Cuceritor fără pereche pe marele ecran, Charles a fost însă în viaţa personală un tip deosebit de liniştit. Şi, în ciuda sângelui francez care îi curgea prin vene, a fost îndrăgostit de o singură femeie - soţia sa, englezoaica Pat Paterson, pe care a cunoscut-o în 1934, la o petrecere. Cei doi s-au logodit la doar două săptămâni după ce s-au cunoscut, şi s-au căsătorit la doar trei luni după prima întâlnire. Căsătoria celor doi a durat 44 de ani. Ei au avut împreună un singur fiu, Michael Charles Boyer, născut la 9 decembrie 1943. Din păcate pentru marele actor francez, fiul său s-a sinucis la 21 septembrie 1965, în urma unei decepţii în dragoste.
Nefericitul exemplu a fost urmat, culmea, de cuceritorul actor, care părea că iubeşte viaţa mai mult decât orice. Astfel, întreaga lume a fost mai mult decât şocată să afle că, la 26 august 1978, Charles Boyer a ales să îşi pună capăt zilelor, la doar două zile după decesul iubitei sale soţii, în urma unui cancer la sân. Cuceritorul actor mai avea doar două zile până să împlinească 79 de ani. Cei trei membri ai familiei Boyer îşi dorm somnul de veci împreună, în cimitirul Holy Cross din Culver City, California.
• Charles Boyer a fost numit „marele amant al ecranului“ după dispariţia lui Rudolph Valentino
Un Oscar, dar doar onorific
Talentul actoricesc nu a trecut neobservat, până la urmă, în faţa criticilor, care erau la început destul de reticenţi. Chiar şi aşa însă, starul francez a fost recompensat, abia în 1943, cu un Premiu Oscar, dar şi acela onorific. Asta după ce, de-a lungul anilor, a fost nominalizat de patru ori la acest important premiu. Pentru „Conquest” (1937), „Algiers” (1938), „Gaslight” (1944) şi „Fanny” (1961).
Ştiaţi că...
... în 1948 a primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa?
... Boyer era un poliglot înnăscut? Astfel, în afară de franceza nativă, vorbea perfect engleza, italiana, germana şi spaniola.
... starul a fost naturalizat cetăţean american în 1942?
... şarmantul francez avea o a doua mare iubire, în afara soţiei sale? Era înnebunit după cărţi, apropiaţii săi spunând că citea cu furie aproape tot ce îi cădea în mână: de la istorie la artă, la tehnică şi chiar gastronomie.