Main menu

header

498 3 3de Gabriela Niculescu

După săptămâni de diete şi restricţii alimentare, vă faceți curaj să vă urcați pe cântar doar pentru a descoperi că nu s-a schimbat mai nimic? Capcana oricărui regim de slăbit o reprezintă binecunoscutul efect yo-yo, care se produce atunci când kilogramele pierdute cu rapiditate se depun la loc imediat după ce dieta a încetat. Totuşi, vestea bună este că există câteva reguli de aur care vă pot ajuta în menţinerea unui regim alimentar eficient, prin care puteţi evita înfometarea sau apariţia efectului yo-yo. Aceste reguli se bazează pe asigurarea unui echilibru nutriţional, în condiţiile unui aport caloric redus, dar şi întreţinerea sănătăţii.

Nu vă înfometați

Aceasta este prima regulă pe care nutriţioniştii o impun atunci când vorbim despre diete. Din dorinţa de a pierde cât mai mult în greutate, multe persoane sunt tentate să renunţe la mesele importante, însă aceasta este o mare greşeală. Deşi mănâncă mai puţin, pofta de mâncare va creşte, astfel că sunt mai predispuse să facă alegeri alimentare mai nesănătoase şi mai bogate în calorii. Este bine de ştiut şi că senzaţia de foame poate fi un semnal că organismului îi lipsesc anumiţi nutrienţi, iar privarea de aceşti nutrienţi poate produce dereglări metabolice. Mai mult decât atât, mesele neregulate pot determina şi ele perturbări ale metabolismului.

Sport, sport, sport!

Activităţile fizice sunt un adevărat aliat al regimurilor de slăbit. Indiferent că este vorba despre jogging, fitness, plimbări cu bicicleta sau în parc, acestea aduc beneficii multiple corpului: stimulează transformarea grăsimilor în energie, grăbesc arderile calorice, ajută la eliminarea toxinelor şi tonifiază musculatura.

Planificaţi mesele

Scrieți o listă cu mesele pentru următoarea săptămână, astfel vă va fi mai uşor să evitaţi excesele sau abaterile de la dieta zilnică şi veți cumpăra doar strictul necesar, fără să cădeți în capcana poftelor de moment ce determină apariţia kilogramelor în plus.

Transformați orice gustare într-un mic ritual

Chiar dacă ritmul agitat de zi cu zi vă impune să mâncați uneori în grabă, încercați cel puţin o dată pe zi să luați masa în linişte şi fără repezeală. Senzaţia de saţietate apare, de obicei, la aproape 20 de minute după ce începeți să mâncați, astfel că, dacă veți mânca încet şi în linişte, veți consuma o cantitate mai mică de mâncare.

Asiguraţi-vă necesarul zilnic de proteine şi de glucide complexe

Alimentele bogate în aceste substanţe nutritive constituie cea mai bună sursă de energie naturală pentru organism. Asigurând în mod constant o concentraţie optimă de glucoză şi proteine, veți menţine sub control secreţia de insulină, ceea ce împiedică formarea depozitelor de grăsime. Cel mai sănătoase surse de proteine sunt: somonul, iaurtul, migdalele, nucile şi brânza de vaci, iar glucidele complexe pot fi consumate din: cereale integrale, cartofi, orez, paste făinoase și lactate.

Mâncaţi la ore regulate în fiecare zi

Nutriţioniştii recomandă respectarea orelor fixe de masă, întrucât acestea ajută la crearea şi funcţionarea corectă a reflexelor stimulatoare ale secreţiilor gastrice. Astfel, respectând un orar al meselor, atât digestia, cât şi metabolismul vor funcţiona la parametri optimi, asigurând asimilarea corectă a nutrienţilor şi stimularea arderilor calorice.

Asigurarea eficienţei unei diete, dar şi menţinerea sănătăţii au o singură combinaţie de bază: echilibrul unei alimentaţii variate şi evitarea gustărilor nesănătoase provocate de poftele culinare excesive!

Motivele apariţiei efectului yo-yo

Mulți dintre dumneavoastră vă puteți aminti celebra jucărie ce se găsea la toate bâlciurile, spre bucuria copiilor, numită yo-yo, o sferă prinsă de un elastic pe care o aruncam și se întorcea de fiecare dată la noi. De la ea vine și numele efectului yo-yo în nutriție. Pierderea rapidă a kilogramelor și acumularea și mai rapidă a acestora imediat după terminarea curei sunt definite astfel. Acest lucru este provocat, în primul rând, de carențele nutriţionale pe care organismul încearcă să le compenseze în urma curei de slăbire, dar şi de faptul că nu toate dietele se potrivesc cu modurile diferite în care fiecare metabolism funcţionează. Tocmai de aceea dietele nu vor fi niciodată mai eficiente decât adoptarea unui stil de viață sănătos.