Main menu

header

502 3 1de Gabriela Niculescu

Până nu demult se credea că există doar patru gusturi: dulce, acru, sărat și amar. Însă, în realitate, sunt cinci. Savoarea irezistibilă pe care o avem atunci când mâncăm ceva ce ne place se numește umami, al cincilea gust, și este dat de acidul glutamic, substanța pe care-o avem în sânge și în creier. Gustul acesta este cel care ne face să nu ne putem abține în fața unui aliment care ne face poftă, însă el este extrem de periculos, deoarece în industria alimentară se folosește în exces monoglutamatul de sodiu sintetic, cel care dă succesul profitului.

A fost descoperit în 1908, în Japonia

Monoglutamatul de sodiu este folosit din belșug de marii producători de alimente, ca potențiator de aromă. Aici se ascunde și cheia: tot ce cumpărăm din comerț este mult mai delicios decât ce gătim acasă. Această substanță excită papilele gustative, care, la rândul lor, trimit impulsuri nervoase către creier. Acolo, odată detectat cel de-al cincilea gust, informația este transmisă mai departe către encefal, unde se naște plăcerea. Umami a fost descoperit în 1908, în Japonia, şi a fost, în cele din urmă, acceptat de lumea occidentală când cercetătorii au reuşit să îi găsească receptorii pe limbă. Până atunci se credea că simţim doar cele patru gusturi, pentru că receptorii lor au fost uşor de identificat, dar până la urmă s-au găsit şi cei pentru umami, ascunşi printre cei ai gustului dulce.

Peste 70% dintre boli s-ar putea preveni prin alimentație sănătoasă

Gândiți-vă la mezelurile din comerț, sosurile la plic și conservele de tot felul cât sunt de gustoase. Umami e delicios, dar indirect și cu vremea aduce boli: obezitate, în primul rând, afecțiuni cardio și cerebrovasculare, hipertensiune, poate duce la infarct, iar unii specialiști spun că aditivii alimentari contribuie și ei la apariția maladiilor neurodegenerative - Parkinson și Alzheimer - sau chiar a cancerului. Medicii susțin că peste 70% dintre cazurile de cancer s-ar putea preveni prin alimentație sănătoasă. Repercusiunile monoglutamatului se instalează în timp. Tocmai de aceea ar trebui să vă gândiți de două ori înainte să puneți alimentele în coșul de cumpărături.

Umami este cuvântul japonez pentru „delicios“, dar se referă la gustul intens savuros oferit de glutamați