Main menu

header

502 3 2de Cătălina Tăgârţă

Probabil cel mai faimos regim alimentar de slăbit din lume, dieta Atkins este, după părerea multora, extrem de accesibilă. Chiar aşa... cine nu şi-ar dori să dea jos kilogramele în plus şi, în acelaşi timp, să îşi înceapă ziua cu un mic dejun copios, ce constă în ouă, costiţă de porc, brânză sau cafea? Şi totuşi, dieta are şi ea un minus, care constă în renunţarea la carbohidraţi, pentru contrabalansarea meniului bogat în grăsimi. În plus, din meniul dumneavoastră trebuie să dispară, în faza iniţială, pe lângă pâine, cartofi, orez, paste, ciocolată şi prăjituri, chiar şi fructele, laptele şi o parte dintre legume.

Dacă nu îi oferim carbohidraţi, corpul e obligat să ardă calorii

Creată de doctorul Atkins, dieta este bogată în proteine şi săracă în carbohidraţi, iar teoria pe care se bazează este foarte simplă: în momentul în care nu îi mai oferim carbohidraţi corpului, acesta este obligat să ardă grăsimi pentru a genera energia necesară.

E adevărat că presupune renunţarea la zahăr şi la alte glucide rafinate, însă dieta Atkins permite consumarea unor tipuri variate de carne, peşte, salate, unt, smântână, condimente şi verdeaţă, aşadar este nu numai sănătoasă, ci şi variată şi gustoasă. Acest regim constă în patru etape: inducerea, pierderea în greutate, premenţinerea şi menținerea, iar dacă le respectaţi „ca la carte”, kilogramele în plus vor dispărea pentru totdeauna.

Dintre legume aveţi voie doar castraveţi, ciuperci şi broccoli

În timpul fazei de inducţie sau de aspiraţie, limitarea aportului de carbohidraţi este extrem de severă, iar corpul dumneavoastră trece de la arderea carbohidraţilor la arderea grăsimilor. Mai exact, nu aveţi voie să depăşiţi 20 de grame pe zi, ceea ce are şi o serie de efecte pozitive asupra organismului, şi anume: diminuarea nivelului de colesterol şi de trigliceride din sânge, moderarea glicemiei şi reducerea tensiunii arteriale, într-un cuvânt, reducerea riscurilor cardiovasculare. Pe lângă eliminarea alimentelor bogate în carbohidraţi e necesar să renunţaţi şi la cartofi, paste, orez, pâine, lapte, fructe şi la majoritatea legumelor. În schimb, puteţi consuma fără limită carne roşie, ouă, piept de pui, peşte, brânză, maioneză, mezeluri, frişcă şi chiar unt. Mai aveţi voie fructe de mare, iar dintre legume, doar castraveţi, ciuperci, broccoli, foarte rar roşii. Această primă fază a dietei durează cel puţin două săptămâni, însă o puteţi prelungi atât timp cât puteţi, întrucât în această perioadă slăbiţi practic cel mai mult, chiar până la 10 kilograme.

Puteţi mânca doar 30 g paste pe zi

În cea de-a doua etapă, care durează o săptămână, puteţi creşte cantitatea de carbohidraţi cu cinci grame pe zi, nivel ce trebuie să vă permită pierderea în greutate a aproximativ două kilograme pe săptămână. În această perioadă puteţi mânca, în cantităţi mici, şi salată verde, varză, ţelină, dovleac şi ardei gras. În cea de-a treia etapă aveţi voie să consumaţi încă 10 g carbohidraţi pe zi, timp de şapte zile, ceea ce vă va permite să slăbiţi, în medie, încă trei kilograme, însă cantitatea diferă, de obicei, de la o persoană la alta. Pe lângă alimentele deja permise, în dietă mai puteţi include şi ceapa, usturoiul, fasolea verde, roşiile, ardeiul iute, iar dintre fructe, doar vişinele, căpşunile, zmeura, murele şi sucul de la o lămâie. La sfârşitul acestei perioade puteţi introduce în alimentaţia zilnică şi mici cantităţi de mâncare tradiţională, precum pâinea sau pastele. Pentru a nu face abuz, puteţi respecta măsurile din exemplul următor: maximum 40 g orez sau 30 g paste pe zi.

La început, vă veţi confrunta cu mici stări de ameţeală

Atenţie! Aveţi voie apă neacidulată, ceaiuri şi cafea naturală îndulcită cu zaharină, iar în primele două săptămâni de dietă nu mâncaţi alune sau nuci. Chiar dacă menținerea greutăţii după încheierea dietei este un mare avantaj, e bine să ştiţi că aceasta are şi unele efecte secundare. De exemplu, în prima fază vă puteţi confrunta cu mici stări de ameţeală, slăbiciune, oboseală, insomnii sau chiar constipaţie. De asemenea, pentru că se bazează pe grăsimi, regimul poate creşte riscul bolilor de inimă, aşa că e recomandat să consumaţi alimentele în stare crudă, fiartă sau fripte, în niciun caz prăjite.

Glucidele rafinate, principala cauză a creşterii în greutate

Iniţial, dieta Atkins a fost creată în 1972 de medicul cardiolog Robert Atkins din Statele Unite ale Americii. Din 1992, de când a fost lansată varianta mai nouă şi îmbunătăţită, aceasta a devenit în scurt timp una dintre cele mai cunoscute diete din lume. Potrivit lui Atkins, principala cauză a obezităţii este consumul de glucide rafinate, cum ar fi zahărul, făina, siropurile bogate în fructoză, iar consumul de grăsimi saturate nu este atât de periculos pe cât se crede.

Dacă nu respectaţi cantităţile de carbohidraţi permise zilnic sau consumaţi produse neadmise în timpul dietei, aceasta nu va mai

da roade. În plus, nu aveţi voie să beţi deloc alcool