Main menu

header

515 3 3de Raluca Grințescu

Dieta Zen a apărut acum sute de ani, odată cu călugării budişti. Oamenii de ştiinţă au început cercetarea încă de pe atunci, dar abia recent a devenit populară în ţările occidentale şi în rândul vedetelor de la Hollywood. Dieta Zen este foarte populară datorită principiului său cel mai important: omul trebuie să fie în armonie cu natura printr-o dietă echilibrată, un stil de viaţă activ şi prin respectul faţă de mediul înconjurător.

Principii budiste

Medicul Ishizuka, cel care a descoperit obiceiul alimentar al călugărilor budişti, suferea de o afecţiune renală gravă şi de dermatită. El a analizat mai multe diete, în încercarea de a se vindeca, şi a publicat descoperirile sale în două cărţi în 1890. Adevărata Dietă Zen, cea folosită în templele budiste, este foarte diferită de ceea ce numim astăzi Dieta Zen.

Aceasta are la bază trei principii:

  1. Omul nu trebuie rănit când se hrăneşte, astfel încât orice fel de carne este interzisă;
  2. Omul trebuie să preţuiască ce are, astfel încât toate părţile unui aliment trebuie utilizate;
  3. Omul trebuie să aibă un mod ascet de a trăi, să fie mulţumit cu puţin, aşadar nu condimentați pentru a da gust produselor alimentare.

Echilibru între Yin și Yang

Trebuie găsit un echilibru între Yin şi Yang, astfel încât trebuie utilizate pentru a mânca ingrediente Yin şi Yang. După moartea doctorului Ishikuza, dr. Sakurazawa, succesorul său, a integrat în Dieta Zen elemente occidentale şi s-a adaptat la viaţa modernă. Dieta Zen se bazează pe credinţa orientală că totul în jurul nostru este format din două principii antagonice, dar complementare: Yin (pasiv, rece, roşu, închis) şi Yang (activ, cald, greu, lucios). Ca o consecinţă, ingredientele alimentare sunt fie Yin, fie Yang, fie o combinaţie a acestora. Dieta ideală este cea care echilibrează cele două forţe în corpul uman.

Coordonate:

  • cerealele trebuie să reprezinte fundamentul fiecărei mese. Din această categorie, ideal este orezul brun. Puteţi adăuga legume în cantităţi mici. Roşiile şi vinetele trebuie evitate, deoarece sunt foarte yin;
  • nu trebuie să consumaţi lichide în exces, deoarece sunt Yin (mai ales ceaiul negru, cafeaua şi sucurile). Ceaiul din plante proaspete şi apa naturală sunt băuturile cel mai echilibrate.

Pentru că lumea de astăzi este diferită de viaţa budistă, au fost adăugate alte principii:

  • peştele proaspăt poate fi consumat ocazional şi, de asemenea, alte tipuri de carne. Produsele lactate şi fructele trebuie consumate doar în cantităţi mici;
  • produsele prelucrate, îndulcitorii, cele care conţin conservanţi sau coloranţi sunt strict interzise;
  • nu sunt permise alimentele tratate cu pesticide, cu îngrăşăminte sau cu conservanţi;
  • nu sunt permise fructele şi legumele din afara sezonului;
  • nu sunt permise condimentele, sosurile şi sarea prelucrată;
  • cafeaua, ceaiul negru şi sucurile nu sunt permise;
  • produsele care conţin făină, drojdie sau praf de copt nu sunt permise;
  • alimentele trebuie mestecate de cel puţin 30 de ori;
  • mâncarea trebuie gătită pe gaz. Cuptoarele cu microunde şi aparatele electrice produc furtuni energetice în organism;
  • nu trebuie să consumați alimente importate din alte judeţe.

ATENȚIE! Nu trebuie să condimentați pentru a da gust produselor alimentare!