Main menu

header

518 3 1de Raluca Grințescu

Dieta prin post, cunoscută prin faptul că recomandă înfometarea timp de două zile pe săptămână, stimulează longevitatea, conform unui studiu recent citat de publicaţia „Science”. Celebrul regim, popularizat de jurnalistul britanic Michael Mosley (medalion) în cartea „Dieta prin post”, nu îi ajută pe oameni doar să slăbească, ci îi protejează şi de câteva boli grave, precum cancerul, Alzheimerul şi diabetul.

Nu impune constrângeri alimentare

Dieta prin post, numită și dieta 5:2, a fost creată de nutriţionistul Michael Mosley şi constă în reducerea aportului caloric la doar 500 de calorii pentru femei şi 600 de calorii pentru bărbaţi, timp de două zile neconsecutive în fiecare săptămână. Partea interesantă este că, în celelalte cinci zile, regimul nu impune constrângeri alimentare şi puteţi consuma ce poftiţi. Însă trebuie să beţi multă apă, ceai verde sau cafea neagră. Studiul menţionează că dieta prin post oferă beneficii chiar dacă persoanele îşi depăşesc media alimentară în cele cinci zile în care nu ţin post. În cadrul experimentului, 24 de persoane au ţinut dieta prin post timp de trei săptămâni, alternând zilele în care consumau circa 650 de calorii (25% din normal) cu zilele în care consumau 4.550 de calorii (175% din normal). Totuşi, s-a observat că beneficiile acestei diete se menţin doar dacă oamenii nu îşi sporesc aportul zilnic de vitamina C şi de vitamina E. Noul studiu confirmă astfel o serie de cercetări anterioare, care avertizau că bombardarea organismului cu antioxidanţi contracarează efectele benefice ale postului şi exerciţiilor fizice.

Scade concentrațiile de insulină din organism

„Am descoperit că postul intermitent determină o uşoară creştere a SIRT3, o genă cunoscută, care stimulează longevitatea şi este implicată în reacţiile cu rol de protecţie ale celulelor”, a precizat Michael Guo, coautor al studiului, cercetător la Harvard Medical School. SIRT3 face parte dintr-o clasă de proteine denumite „sirtuine”, care, atunci când se află în concentraţie mai mare în organism, extind durata de viaţă, cel puţin în cadrul şoriceilor din experimentele de laborator. Cercetătorii consideră că proteine precum SIRT3 sunt activate de stresul oxidativ, un proces declanşat atunci când există prea mulţi radicali liberi în organism, iar acel surplus nu mai poate fi neutralizat cu antioxidanţi. Totodată, cercetătorii au observat că dieta prin post a scăzut concentrațiile de insulină la persoanele din studiu, ceea ce înseamnă că acest regim ar putea fi recomandat şi în diabet.

Michael Mosley susține că persoana care urmează dieta sa șase săptămâni va pierde în greutate până la șase kilograme. În plus, regenerează întregul sistem imunitar și reduce riscul de boli cardiovasculare

Dieta prin post nu este recomandată femeilor însărcinate, persoanelor cu o greutate sub cea normală, cu diabet sau cu afecţiuni digestive. Nici copiii sau persoanele în vârstă nu trebuie să o încerce