de Gabriela Niculescu
Considerată „boala secolului modern”, obezitatea a devenit în ultimii ani un pericol tot mai pronunţat, „câştigând” din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii statutul de boală incurabilă. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestea, cel puţin 300 de milioane sunt deja diagnosticate ca fiind obeze, iar în România statisticile rămân la fel de îngrijorătoare. În prezent, aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, cel mai afectate fiind persoanele cu vârsta între 15 şi 64 de ani, iar creşterile ponderale progresează şi în rândul copiilor sub 5 ani, numărul acestora mărindu-se cu 18% în ultimii zece ani. Despre pericolele obezității infantile ne-a vorbit doctor Bogdan Moldovan (foto), şeful secţiei de chirurgie a Spitalului Sfântul Constantin şi al Centrului Bariatric din Braşov.
„Predispune la diabet și la afecţiuni cardiace”
Este absolut normal ca micuţii să câştige kilograme în plus pe măsură ce cresc, însă, dacă aportul caloric depăşeşte necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proporţională cu înălţimea specifică vârstei, în acest caz putem vorbi despre obezitatea infantilă. „La nivel european, numărul copiilor supraponderali creşte anual cu 400.000 şi, deşi statisticile sunt alarmante, nu par să îngrijoreze pe nimeni. Totuşi, obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece reprezintă precursorul apariţiei bolilor de sănătate specifice vârstei adulte: tensiunea arterială crescută, nivelul crescut al colesterolului, diabetul sau afecţiunile cardiace”, ne-a explicat doctor Bogdan Moldovan.
„Factorii favorizanți, corelaţi cu perioada intrauterină sau postnatală”
Obezitatea poate apărea la orice vârstă şi poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, însă majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viaţă al plusurilor şi minusurilor: alimentaţia nesănătoasă este în exces, iar activităţile fizice sunt minime. Copiii se află în perioada de dezvoltare, astfel că, spre deosebire de adulţi, au nevoie în mod constant de o rezervă suplimentară calorică şi nutriţională, care să le alimenteze necesarul zilnic atât pentru dezvoltare, dar şi pentru procesul de creştere. Însă, atunci când cei mici ajung să consume mai multe calorii decât au nevoie vor începe să acumuleze kilograme. „Cu toate acestea, nici elementul genetic nu trebuie ignorat când vorbim despre obezitatea infantilă, întrucât, în foarte multe cazuri, copilul obez ajunge să devină un adult obez şi să moştenească predispoziţiile pentru bolile părinţilor săi. Cei mai comuni factori ce favorizează instalarea obezităţii infantile sunt corelaţi cu perioada intrauterină sau postnatală. Astfel, obezitatea mamei, atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada anterioară, constituie o premisă pentru excesul de kilograme al celor mici. Mai mult decât atât, nutriţia intrauterină deficitară asociată cu o creştere rapidă în greutate după naştere, lipsa alimentaţiei naturale la sân, dieta artificială foarte bogată în proteine în primul an de viaţă, dar şi greutatea mare la naştere constituie un prim semnal pentru supraponderabilitate”, ne-a spus doctor Liliana Popa, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Spitalului Sfântul Constantin şi Clubului Bariatric Braşov.
Procedura Gastric Sleeve, cea mai eficientă
Spitalul Sfântul Constantin din Braşov a iniţiat cu succes în anul 2011 un program de chirurgie bariatrică, în cadrul spitalului privat putând fi efectuată toată gama de intervenţii pentru tratarea obezităţii. Echipa de chirurgi de la Braşov aplică preferenţial procedura Gastric Sleeve (de micșorare a stomacului) pe cale laparoscopică sau transombilicală, întrucât, pe baza experienţei anterioare şi a rezultatelor obţinute, s-a constatat că este cea mai eficientă. Mai mult decât atât, medicii chirurgi şi nutriţionişti ai spitalului oferă şedinţe de consiliere gratuită pentru persoanele care se confruntă cu problema obezităţii, venind în ajutorul pacienţilor cu sfaturi nutriţionale, dar şi cu susţinere emoţională.